Mai multe organizaţii neguvernamentale şi activişti ai societăţii civile îşi exprimă îngrijorarea faţă de politica de majorare a cotelor la accizele pentru produsele de tutungerie doar prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%). Aceştia au semnat o scrisoare adresată prim-ministrului Pavel Filip în care menţionează că stabilirea unei cote de creştere atât de mici a accizelor la ţigări, pentru anul 2016, nu poate fi justificată, transmite IPN.
În scrisoare se subliniază că Ministerul Finanţelor a propus de a creşte accizele la ţigări la o cotă mult sub cea a inflaţiei de 10,5%. Astfel, pentru un pachet de ţigări cu filtru la preţul de 10 lei creşterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5,2%, iar pentru un pachet cu preţul de 20 de lei – doar 2,6%. La fel şi pentru ţigările fără filtru la care creşterea accizelor este doar de 10%, deci sub inflaţia prognozată.
„Stabilirea unei cote de creştere atât de mici a accizelor la ţigări, pentru anul 2016, nu poate fi justificată nici prin existenţa constrângerilor din contextul regional. Mai cu seamă că în Ucraina minima pentru valoarea totală a accizelor la ţigări pentru anul 2016 este de circa 15 euro pentru 1000 bucăţi de ţigări, iar în România acest indicator constituie peste 90 de euro. Astfel, nu este clar de ce Guvernul planifică pentru anul 2016 doar 11 euro pentru 1000 bucăţi de ţigări cu filtru şi doar 2,6 euro pentru cele fără filtru”, scriu reprezentanţii societăţii civile.
Aceştia menţionează în scrisoare că prin Acordul de Asociere cu UE, Guvernul şi-a luat angajamentul să apropie treptat ratele accizelor la produsele din tutun până la 90 de euro pentru 1000 de bucăţi de ţigări către anul 2025. „Ceea ce se întâmplă ne face să credem, că Guvernul deliberat nu foloseşte toate pârghiile interne de a acumula bani la buget şi în acelaşi timp solicită insistent partenerilor de dezvoltare surse pentru acoperirea cheltuielilor bugetare”, scriu reprezentanţii societăţii civile.
Prin acest demers, societatea civilă solicită prim-ministrului să dispună revederea politicii de accizare a ţigărilor pentru anul 2016, astfel încât aceasta să devină un instrument mai adecvat de majorare a acumulărilor la buget şi de atingere a obiectivelor în domeniul sănătăţii privind reducerea consumului de tutun.
Printre semnatari se regăsesc Viorel Soltan de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Victor Ursu de la Fundaţia Soros-Moldova, Antoniţa Fonari de la Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”, Ala Iaţco de la Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor, Alexandr Curaşov de la Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă” şi alţii.