ONG-uri solicită ratificarea Convenției de la Istanbul

Organizațiile membre ale Coaliției Naţionale „Viaţă fără violenţă în familie” lansează iniţiativa de colectare a semnăturilor pentru ratificarea Convenţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Prin intermediul petiţiei, acestea solicită deputatelor/deputaților din Parlamentul Republicii Moldova ratificarea Convenției până la sfârșitul sesiunii parlamentare de primăvară 2020, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, membră a Coaliției Naționale „Viaţă fără violenţă în familie”, prin aceasta petiție, subsemnații, solicită autorităţilor care ratifică Convenția să întreprindă mai multe acțiuni, să educe, începând din școală, fetele și băieții cum să construiască relații armonioase și să comunice fără violență; să protejeze fetele și femeile, victime ale violenței și să pedepsească agresorii; să instruiască judecătorii, procurorii, polițiștii, medicii, asistenții sociali; să susțină organizațiile care ajută femeile și copii victime ale violenței, să aloce bani pentru servicii și campanii de informare şi să colecteze date despre cât de răspândită și gravă este violența.

Solicitată de IPN, Natalia Rezneac, ofițer de comunicare în cadrul Coaliţiei Naţionale „Viaţă fără violenţă în familie”, a declarat că acest document va proteja victimele violenţei în familie. „În decembrie 2019 am avut şi un protest, atunci mai multă lume s-a adunat la un protest „în roşu”, la care am cerut ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Vedem o mare rezervă din partea deputaţilor şi deputatelor cu privire la ratificarea Convenţiei, însă Convenţia ar trebui, mai ales în perioada pandemică în care suntem, în care femeile abuzate, din nefericire, nu pot să fie protejate, în condiţiile în care ramân blocate cu agresorul lor. Această Convenţie, să fi fost adoptată mai devreme, avea să impună statul să creeze un mecanism prin care să protejeze aceste femei chiar şi în condiţii de criză”, a spus Natalia Rezneac.

În perioada de carantină și izolare, situația femeilor care trăiesc în violență a devenit și mai complicată. Mame, surori, nepoate, fiice, sau simple prietene și vecine rămân între patru pereți cu agresorii săi, fiind în situație de risc înalt. Timp de o lună de carantină, la Telefonul de încredere pentru femei 0 8008 8008 au sunat cu 35 % mai multe femei victime ale violenței. Aproximativ 30 de femei mor anual în Republica Moldova în urma violenței provocate de partenerii lor.

Petiția poate fi descărcată online şi este însoțită de o serie de mesaje de solidarizare.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.