ONG-uri propun amânarea modificărilor care permit incinerarea cauciucurilor uzate

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și alte organizații neguvernamentale din Republica Moldova propun Parlamentului să amâne adoptarea modificărilor la Legea deșeurilor, pe partea ce vizează incinerarea cauciucurilor uzate, până la stabilirea unei monitorizări depline a emisiilor gazelor de eșapament, prevăzută de Legea cu privire la aerul atmosferic, transmite IPN.

„Monitorizarea trebuie efectuată cu gazoanalizatoare automate, prevăzute cu transmiterea online către Agenția de Mediu a rezultatelor analizei, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru siguranța unui proces tehnologic precum arderea anvelopelor uzate. O astfel de monitorizare ar trebui să includă atât primirea de informații online cu privire la calitatea emisiilor de către instituțiile de stat, cât și posibilitatea accesului online la aceleași date pentru publicul larg”, se menționează în declarație. Organizațiile semnatare subliniază că e nevoie să fie asigurată monitorizarea aerului în zona dispersiei gazelor de eșapament de la instalațiile care emit aceste gaze. „În lipsa unui sistem eficient de monitorizare, orice argumente despre lipsa impactului negativ al emisiilor asupra sănătății omului le considerăm nule și amorale”, precizează acestea.

ONG-urile atenționează și asupra riscurilor de corupție. „Asigurarea detoxificării complete a emisiilor este extrem de costisitoare, iar expertize în domeniul mediului arată că țările lumii a treia sau în tranziție, pentru a economisi bani, recurg la oprirea periodică a filtrelor sau admit funcționarea după expirarea termenului de exploatare a acestora”, se spune în declarație.

 

Printre semnatari sunt Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, Fundația Soros Moldova, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și alte organizații, în total  34 la număr.

Și un partid politic – Partidul Verde Ecologist a organizat un flashmob în fața Guvernului, pledând împotriva incinerării anvelopelor uzate. Reprezentanții partidului au declarat că, în loc să promoveze o politică pentru un mediu curat, Ministerul Mediului face demersuri și dă avize pozitive, care permit incinerarea anvelopelor și a deșeurilor, permit importul de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița. Mai târziu, ministerul de resort a venit cu o reacție. „Coincinerarea deșeurilor este de fapt procesul de transformare a deșeurilor solide în energie. Astfel, pe lângă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminând procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două generând emisii mai mari în urma procesului de ardere, decât de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice”, a argumentat ministerul.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.