ONG-uri fac apel la transparenţa concursului de alegere a preşedintelui CSJ
Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) au lansat un apel public prin care cer transparenţă şi probităţi în procesul de alegere a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Chestiunea cu privire la desfăşurarea concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al CSJ este inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii din 1 noiembrie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice, lista candidaţilor la funcţia de preşedinte al CSJ a fost publicată abia la sfârşitul săptămânii trecute, din care s-a constatat că au aplicat doi candidaţi. Până în acest moment, CV-urile candidaţilor nu au fost publicate şi CSM nu a făcut niciun anunţ public despre data preconizată pentru desfăşurarea concursului, în afară de publicarea ordinii de zi a şedinţei din 1 noiembrie.
„Durata şi complexitatea procesului de selectare, declaraţiile politicienilor şi chiar ale unor candidaţi până la noul concurs, precum şi lipsa CV-urilor candidaţilor ce participă la concursul anunţat în septembrie, ar putea crea impresia că selectarea va avea loc în funcţie de anumite preferinţe politice sau alte criterii neclare, fapt care este inadmisibil. Datorită rolului preşedintelui CSJ la sporirea independenţei, bunei funcţionări şi încrederii în justiţie, este deosebit de importantă maxima transparenţă şi corectitudine în procesul de selectare a preşedintelui CSJ”, se menţionează în comunicat.
ONG-urile solicită plasarea pe pagina web a CSM a CV-urilor candidaţilor, audierea în şedinţă publică a candidaţilor înscrişi în concurs, indicarea în hotărârea CSM a motivelor detaliate cu privire la selectarea unui candidat, despre neselectarea celuilalt candidat şi asigurarea publicării hotărârii respective pe pagina web a CSM în cel mult 24 de ore de la adoptare.
Termenul de depunere a documentelor pentru concurs a expirat la 16 octombrie. Şi-au prezentat dosare preşedintele interimar al instituţiei, Ion Muruianu, şi judecătorul Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Mihai Poalelungi.
Anterior s-a mai organizat o tentativă de alegere a preşedintelui CSJ. La concurs atunci s-au înscris 5 candidaţi. Trei dintre aceştia şi-au retras candidaturile, iar ceilalţi 2 nu au acumulat numărul necesar de voturi.