ONG-uri de media semnalează legiferarea intereselor de strangulare a libertăţii de exprimare
10 ONG-uri de media afirmă că Legea adoptată recent cu privire la Codul de conduită a funcţionarului public camuflează interese de strangulare a libertăţii de exprimare, de intimidare a funcţionarilor şi contravine Constituţiei naţionale şi normelor europene. Poziţia fost făcută publică luni seara printr-o declaraţie comună a organizaţiilor, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit autorilor, în ultimul timp în R. Moldova, pe fundalul numeroaselor declaraţii privind necesitatea transparenţei instituţionale, combaterii corupţiei, devin tot mai frecvente cazurile de intimidare a jurnaliştilor, de îngrădire a accesului la informaţie şi de limitare accentuată a libertăţii de exprimare.
Un exemplu elocvent în acest sens este adoptarea de către Parlament a Legii cu privire la Codul de conduită a funcţionarului public, în care, printre cele cinci principii de care trebuie să se călăuzească funcţionarul public, lipseşte principiul transparenţei. Conform Codului, “în numele autorităţii publice comunicarea cu mass-media se efectuează numai de funcţionarul abilitat cu acest drept”, fără să se precizeze cine, cînd şi cum va fi împuternicit cu acest drept exclusiv. Respectiv, nimeni dintre alţi funcţionari nu va avea voie să ofere informaţii privind activitatea propriilor instituţii.
Legea prevede că orice încălcare a Codului constituie o abatere disciplinară ce cade sub incidenţa legislaţiei cu privire la serviciul public şi legislaţiei muncii. Autorii declaraţiei cred că interdicţia are drept scop intimidarea, înfricoşarea funcţionarilor care, pentru a nu fi sancţionaţi, nu vor mai risca să-şi expună propriile opinii, să critice sau să dezvăluie anumite fărădelegi.
Prevederea respectivă este în contradicţie cu norma constituţională, conform căreia “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”. De asemenea ea contravine Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului care stipulează că: “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării”, precum şi Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice: “Nimeni nu trebuie să aibă de suferit din pricina opiniilor sale”.
Adoptând Codul, deputaţii nu au ţinut cont de Legea privind accesul la informaţie care este una organică şi corespunde tuturor rigorilor internaţionale, se mai spune în declaraţie. Acest nou act normativ este unul pripit şi camuflează interese de strangulare a libertăţii de exprimare, de intimidare a funcţionarilor. Faptul e cu atât mai grav cu cît deputaţii au adoptat legea ignorând totalmente ultimele decizii ale Curţii Europene versus Republica Moldova în domeniul libertăţii de exprimare.
Autorii documentului fac apel la Preşedintele R. Moldova să nu promulge actul normativ respectiv.
Declaraţia fost semnată de Centrul “Acces-info”, Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Electronice Libere APEL, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Agenţia “Monitor Media”, Centrul Media de Comunicare pentru Democraţie, Asociaţia pentru Combaterea Izolării Informaţionale “Ecou”.