ONG-uri de media le cer procurorilor să nu preseze jurnaliştii

Mai multe ONG-uri de media solicită, într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general interimar, Andrei Pântea, ca procurorii să nu preseze jurnaliştii prin a le cere numele surselor pe care le folosesc în materiale lor. Solicitarea vine după a fost publicat materialul „Procurorul cere reporterului să-şi divulge sursele” a Ziarului de Gardă. Potrivit ziarului, după publicarea investigaţiei jurnalistice, având drept temă vinderea ilegală a echipamentului militar din depozitul Armatei Naţionale, autorul acesteia a fost abordat de reprezentanţii Procuraturii municipiul Chişinău cu solicitarea de a-şi dezvălui sursa, transmite IPN.

„Atenţionăm asupra inadmisibilităţii lezării dreptului jurnaliştilor la protecţia surselor de informare şi a obligaţiei organelor de drept de a-şi desfăşura activitatea conform principiului legalităţii”, se menţionează în solicitarea ONG-urilor. Potrivit organizaţiilor, Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede o singură excepţie când o persoană poate fi obligată să divulge sursa de informare, şi anume –  în cadrul unui proces penal, atunci când dosarul penal vizează infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave, iar divulgarea sursei este absolut necesară pentru urmărirea penală, fiind epuizate toate posibilităţile de a identifica sursa de informare prin alte mijloace.

Organizaţiile nonguvernamentale de media solicită Procuraturii Generale, în calitate de organ ce coordonează activitatea procuraturilor din subordine, să întreprindă acţiunile de rigoare pentru a exclude orice presiuni ilegale asupra reprezentanţilor mass-media.

Solicitarea a fost semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociaţia Presei Independente; Asociaţia Presei Electronice – APEL; Centrul de Investigaţii Jurnalistice; Centrul „Acces-Info”; Uniunea Jurnaliştilor din Moldova; Comitetul pentru Libertatea Presei şi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova. Avocatul parlamentar Tudor Lazăr subscrie apelului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.