ONG-uri acuză deteriorarea mediului de activitate al societății civile și mass-media

Mai organizații nonguvernamentale au semnat o declarație prin care atenționează opinia publică despre deteriorarea mediului de activitate al organizațiilor societății civile și mass-mediei, transmite IPN.

Semnatarii menționează că există semne ale unor acțiuni sistematice de dezbinare şi discreditare a organizaţiilor societăţii civile, inclusiv prin contrapunerea acestora unor organizaţii quasi-neguvernamentale. De asemenea, s-au înteţit cazurile de intimidare a presei independente din partea unor autorităţi publice. Tot mai des, reprezentanţii unor instituţii publice „taxează” organizaţiile societăţii civile, dar şi reprezentanţii mass-media neafiliate pentru opinii critice vizavi de activitatea acestor autorități. În același timp, unele organizații neguvernamentale promovează o agendă pretins reprezentativă a societății civile, apelând la acţiuni şi abordări netransparente, abuzând de anumite platforme consacrate ale societăţii civile, se spune în declarație.  

Un caz la care se face referire vizează Forumul Civic de Monitorizare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, desfășurat pe 22 februarie 2017. Raportul pe justiţie realizat de CReDO nu a fost publicat şi nici prezentat membrilor Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic. Un alt caz sesizat este cel din 21 februarie 2017, când a apărut un site-fantomă cu denumirea ziaruldegarda.com, care folosea denumirea „Ziarul de Gardă” şi distribuia informaţii scrise de autori anonimi sau preluate de pe alte pagini web. În februarie 2017, fiind invocată protecţia datelor cu caracter personal, toate hotărârile de pe portalul instanţelor judecătoreşti au fost anonimizate, făcând imposibilă găsirea hotărârilor judecătoreşti în cauze de rezonanţă. Aceste fapte reprezintă piedici serioase pentru jurnalismul de investigaţie, se menționează în declarație.

Organizațiile semnatare fac apel către partenerii de dezvoltare să urmărească îndeaproape şi să dezaprobe acţiunile care subminează libertatea de asociere, libertatea opiniei şi a exprimării și îndeamnă autorităţile publice din Republica Moldova la un dialog deschis, nediscriminatoriu şi onest pe marginea problemelor de interes public major, implicând reprezentanţii tuturor organizaţiilor neguvernamentale şi mijloacelor de informare în masă, indiferent de opiniile exprimate sau poziţiile promovate.

Printre semnatari sunt: Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova , Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, Asociația Presei Independente,
Centrul de Resurse Juridice din Moldova, IDIS Viitorul, Promo-Lex etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.