OMS: 95% din vaccinurile introduse în lume revin la zece țări

95% din cele 23,5 milioane de doze de vaccinuri introduse în lume le revin la zece țări. „Vă pot asigura că OMS și partenerii noștri lucrează din greu pentru a se asigura că fiecare țară este capabilă să obțină vaccinuri, dar pentru asta este necesar ca fiecare țară, capabilă să-și dea aportul, să aloce resursele necesare pentru a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor. Pur și simplu, nu putem permite ca anumite țări sau comunități să fie lăsate fără atenție”, a declarant, în cadrul unei conferințe de presă, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, transmite IPN.

Potrivit oficialului OMS, până în prezent, 31 de țări din regiunea europeană a OMS au lansat campanii de vaccinare. În același timp, cu disponibilitatea limitată a vaccinurilor și presiunile crescânde asupra sistemelor de sănătate, este vital să se asigure ca lucrătorii din domeniul sănătății și populația cu risc sporit de infectare să primească vaccinul în mod prioritar.

Hans Kluge a adăugat că în 2020, Regiunea Europeană a OMS a înregistrat peste 26 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 580 de mii de decese cauzate de virus. În ultimele șapte zile, 1,8 milioane de infecții au fost raportate numai în regiunea europeană a OMS. Peste 280 de milioane de persoane din regiunea europeană a OMS se aflau în carantină națională completă la începutul anului 2021 și mai multe țări au anunțat săptămâna trecută carantine parțiale. Regiunea continuă să experimenteze rate foarte mari de infecție, context în care e necesar să se atragă atenția la măsurile de protecție și carantină anti-COVID-19.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, privind vaccinarea populației ruse cu Sputnik-V și EpiVacCorona în contextul în care vaccinul nu a fost aprobat de OMS, Oleg Beneș, specialist superior în departamentul de vaccinare, Biroul Regional pentru Europa al OMS, a declarat că fiecare țară este în drept să ia decizia privind utilizarea unui vaccin, comparând riscurile și avantajele. OMS participă în procesul de examinare a cererilor depuse de țări, dar aceasta nu înseamnă că toate țările sunt obligate să prezinte preparatele lor pentru certificare la OMS. Mai detaliat OMS se poate pronunța cu privire la un vaccin atunci când este depusă o cerere în acest sens și este prezentată informație detaliată cu privire la acel vaccin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.