Om de afaceri vorbește despre frauda bancară, persoane implicate și cine le protejează

Denis Urechi – discurs din cadrul conferinței de presă din 18.07.2023 cu genericul: „Cauza penală „frauda bancară”: persoane implicate și cine le protejează din guvernarea actuală? Probe”.

În cadrul prezentei investigații voi arăta motivele stagnării examinării cauzei penale ”Frauda Bancară”, tot odată voi da nume a persoanelor, membrii guvernului Recean, care sunt relațiile acestora cu inculpații pe dosarul ”Frauda Bancară”. La fel în prezenta investigație vor fi prezentate și probe care indică direct mușamalizarea examinării cauzelor penale.

Prin urmare toți cetățenii din Republica Moldova, la fel și mulți din afara țării, cunosc despre faptul că din sistemul bancar al Republicii Moldova a fost sustrasă o sumă uriașă de bani, din unele surse se comunică că s-a furat un miliard de dolari, din alte surse se comunică că s-a furat 600 milioane euro (presa afiliată lui Ilan Șor) și toți de grupul Gacikevici, la fel și multe alte. Realitatea este una diferită de ceea ce se prezintă public:

1 etapă: a fraudei este eliberarea creditelor neperformante din cadrul Băncii de economii (în continuare BEM), cu alte cuvinte Fraudarea Băncii. Această etapă a avut loc în perioada anilor 2007 – octombrie 2014. Această fraudare a BEM a fost protejată de toate Guvernările de la Comuniști pînă la pro europeni. Conform ordonanței procurorilor pe dosarul Nr. 2017978140 azi se examinează sustragerea din BEM prin credite neperformante 1 411 370 338 lei. Pentru public: doar aceste sunt creditele neperformante ce nu au fost rambursate în BEM. Restul creditelor pînă în prezent se achită sau se recalculă achitarea lor. Sunt și alte cauze ce examinează oferirea creditelor neperformante cade exemplu Valiexhim SRL în sumă de 550 000 000 lei. Însă aceste cazuri nu pot fi atribuite la cazuri de escrocherii ci la încălcarea regulilor de creditare.

2 etapă: a fraudei este nemijlocit schimbarea legislației RM și eliberarea garanțiilor de Stat în sumă de 14 000 000 000 lei, (octombrie 2014 – 2015) folosind drept pretext situația dezastruasă din BEM și credite nerambursate din prima etapă.

3 etapă: deja continuă pînă în prezent prin insolvabilitatea BEM, și emiterea hotărîrilor de judecată privind încasarea repetată a unui-a și același credit de mai multe ori, acest fapt are loc doar pentru a acoperi frauda propriu zisă. Deci BEM eliberînd un credit neperformant se adresează de mai multe ori în instanță de judecată cu privire la încasarea creditului înapoi și obține hotărîri. Prin urmare azi sunt create circumstanțe prin care BEM eliberînd un credit îl încasează de 6 ori înapoi.

Toate aceste etape au fost și sunt executate de aceleași persoane, însă se pune o întrebare logică în cazul în care sunt deja sentințe de condamnare de ce crima este în continuă desfășurare (cu alte cuvinte de ce activitatea criminală continuă)? Răspunsul este unul simplu: nici un executor al escrocheriilor nu a fost atras la răspundere penală, mai mult unii membrii ai guvernului Recean sunt în legătură directă cu acești faptași. Mai mult ca atît numele acestor executori este ascuns de presă. Motivile le voi da în continuare.

Însă pentru opinia publică nu este clar de ce totuși dosarul cu genericul frauda bancară stagnează pe loc? Pînă la urmă procurorii doar pot înainta învinuiri și pot transmite în instanțe dosare. Totul este posibil, însă cetățenii trebuie să cunoască realitățile juridice în care este examenat dosarul ”frauda Bancară”. Dar aceste realități nu sunt de loc optimiste, și acest fapt se datorează următoarelor:

Pe lîngă dosarul ”Frauda Bancară” mai există încă o cauză penală Nr. 1-55/17 care se examenează în instanțele din Republica Moldova. În cadrul acestui dosar penal se examinează falsificarea de către un grup criminal inclusiv și un judecător a 24 de hotărîri de judecată. Despre acest dosar au fost făcute mai multe publicații, nu o să mă opresc la fabula propriu zisă dar o să punctez cîteva circumstanțe stabilite în acest dosar. Printre hotărîrile falsificate ce sunt examinate în dosarul penal este o Hotărîre ce transmite două companii SRL ”Alexus Plus” și SRL ”Proacvacom” către o persoană pe nume Alexei Crăciun. În anul 2014 procuratura a constatat că această Hotărîre este falsă din următoarele motive:

Cererea de chemare în judecată este depusă la data de 17 ianuarie 2013 pentru încasarea a unei sume pe un contract din 14 februarie 2013. (Din viitor!!!!!!!)

Prima ședință de judecată pe acest dosar este din data de 22 decembrie 2012. (Pînă a fi depusă cererea de chemare în judecată!!!!!!!)

În urma acestor falsuri a fost emisă o hotărîre prin care două companii SRL ”Alexus Plus” și SRL ”Proacvacom” sunt transmise unui boschetar pe nume Alexei Crăciun. Atrag atenția că de facto aceste Hotărîri false au apărut în februarie 2014. Deci toate actele din dosar au fost falsificate. Despre aceasta s-a mai vorbit pînă acum însă nu s-a vorbit despre faptul că cererea de chemare în judecată a fost depusă și contrasemnată de o persoană, necunoscută pînă în prezent publicului larg pe nume Sirețeanu Octavian.

Cine este acest Sirețeanu Octavian? Dînsul are două vieți, persoană duce o viață dublă. Pe de o parte dînsul este Caputanul echipei de la liceul Gheorghe Asachi al clubului de jocuri intelectuale Ce? Unde? Cînd? Pe de altă parte este reprezentantul legal al inculpatului în dosarul Frauda Bancară Ion Lambantu. Deci la moment există un dosar Nr. nr.2-16139-2013, în care este implicat Sirețeanu Octavian, recunoscut de procurori drept fals, însă nimeni nu poate anula hotărîrile pe acest daosar fals atîta timp cît nu există o decizie definitivă în care va fi condamnat judecatorul care a emis această hotărîre. Cu alte cuvinte Hotărîrea chiar dacă este recunoscută falsă produce efecte juridice pînă atunci cind va fi pronunțată o sentință care va stabili că această hotărîre este falsă.

Dar nici aceasta nu este totul Compania Alexus Plus SRL figurează în raportul KROLL. În cadrul tranzacțiilor de cesiune între BEM și Russo Aliance. Atunci compania Alexus Plus SRL a cesionat creanța și activele unei companii din offshore. Dar activele care au fost transmise companiei Russo Aliance sunt grădinița de copii ce se află în Chișinău pe bd. Moscovei Nr. 4/2. Deci o grădiniță de copii funcțională, cu tot cu copii a fost gajată la BEM pentru un credit neperformant. (Despre acest caz au fost făcute multe investigații jurnalistice nu o să mă opresc la ele)

Însă să privim genericul dosarului Nr. nr.2-16139-2013 care este Sirețeanu Octavian către Bulgacov Ion. Deci de facto Sirețeanu Octavian îl dă în judecată pe Bulgacov Ion pentru încasarea datoriei. Conform cererii de chemare în judecată această datorie a apărut în urma unei cesiuni de creanță de la Ion Lambantu. Însă dacă examinăm un alt dosar care la fel este recunoscut falsificat Nr. nr.2-16138-2013 în acest dosar Ion Lambantu îl acționează în judecată pe Bulgacov Ion însă intervenient accesoriu este compania Universal Proiect SRL. Acestă companie Universal Proiect SRL figurează în dosarul de învinuire lui Andronachi Vladimir despre faptul dat ne-a comunicat chiar Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin (linc-ul: https://unimedia.info/ro/news/3e1dd4d9b4f5d8ff/live-sefa-pa-cu-detalii-din-dosarul-frauda-bancara-privind-acuzatiile-aduse-lui-vladimir-andronachi.html) Deci rezultă că situația juridică în dosarul în care este învinuit Vladimir Andronachi și alții este una care nu poate fi tratată cronologic corect. Cu alte cuvinte Procuratura Anticorupție gestionează un dosar penal 1-55/17 în care bunul ce aparține Universal Proiect SRL situat în mun. Chișinău, str. București 62 este vizat în cauza penală de falsificare a hotărîrilor de judecată, dar în același timp Vladimir Andronachi și alții iau credit de la BEM pentru acest bun. Situația juridică este că în cazul în care dosarul civil Nr. nr.2-16138-2013 recunoscut de procurori fals, va fi recunoscut și de instanță fals, și pe acest caz va fi emisă o sentință de condamnare a judecătorului care s-a pronunțat pe acest dosar, Vladimir Andronachi trebuie să fie achitat pentru că dînsul, conform procurorilor, este cel care a fost vatamat. Prin urmare se constată că sunt două dosare penale care se examenează de instanțe de judecată însă probatoriu într-un dosar arată că Andronachi este vinovat dar în altul arată că Andronachi a fost mințit și a devenit proprietar Universal Proiect în urma falsurilor comise de Lambantu Ion și Sirețeanu Octavian. Mai mult, nu este clar de ce în dosarul de învinuire a lui Vladimir Andronachi nu figurează Ion Lambantu și Sirețeanu Octavian?

Însă acestea nu sunt toate dosare civile ce sunt falsificate există dosare:

Dosarul Nr. 2c-217-14 2c-1086-14 în care Sirețeanu Octavian îl acționează în judecată pe cet. Mamaliga Vasile proprietarul grădiniței de copii ce a fost gajată la BEM. Acest dosar la fel este recunoscut fals.

Dosarul nr.2-e-302-13 (2e-133-14) în care Sirețeanu Octavian îl dă în judecată pe SRL Divers Euro Consult care la fel este recunoscut fals.

Dosarul nr.2-17999-2013 în care deja Mamaliga Vasile îl acționează în judecată pe Sirețeanu Octavian la fel acest dosar este recunoscut fals.

În cadrul dosarelor civile falsificate în privința lui Sirețeanu Octavian a fost pornită cauza penală în anul 2019, însă în anul 2021 dosarul a fost clasat. La moment în ordinea art 313 CPP RM ordonanța procurorului a fost contestată și se află în examinare la judecătoria Ciocana.

Tot Sirețeanu Octavian este persoana care a reprezentat compania off shore ”Financial Trust Management Grup” compania unde au fost transferați banii în dosarul Frauda Bancară. Acest fapt a fost stabilit în cadrul comisiei rogatorii făcute în Belgia. (copia raportului comisiei va fi anexat)

Prin urmare Veronica Sirețeanu Vragalev este o persoană cu integritate pusă la îndoială din cauza că prin acțiunile sale Sirețeani Octavian (Soțul ministrei finanțelor) prin împrumut și prin cesiuni de creanțe a dobîndit de la inculpați în dosarul frauda bancară sume uriașe de bani și anume:

În calitate de împrumut pe dosare civile și penale cetățeanul Sirețeanu Octavian are încasați de la Ion Lambantu și Iurie Drozd (inculpați în dosarul frauda bancară) suma totală aproximativă de 500 000 euro

În calitate de cesiune de creanță Sirețeanu Octavian are luați de la Ion Lambantu sume de aproximativ de 50 000 euro.

Tot odată se constată că Sirețeanu Octavian este succesor de drept a lui Ion Bulgacov, persoana care deține bunurile gajate la Banca de Economii.

Însă în declarația de avere și interese personale Veronica Sirețeanu indică doar faptul că Soțul său Sirețeanu Octavian are doar un salariu de 19 000 lei pentru anul 2022. Nu este clar de ce ministra finanțelor nu indică în declarația de avere și interese personale toate împrumuturile soțului său în sumă de 500 000 euro de la inculpații în dosarul frauda bancară.

Și nici asta nu e tot: Sirețeanu Octavian este administratorul SRL Sistemconstruct. Fondatorul căreia este Cobîlaș Zinaida. Persoana dată nu este cunoscută în public dar dânsa este persoana interpusă a cetățeanului Eduard Tverdohleb-Guțuleac (Este contabila la Hotel Luna). Doar conform investigației RISE Eduard Tverdohleb este persoana care gestionează fluxurile de Cocaina din portul Odesa în Uniunea Europeană. Și în acest sens aș vrea să invoc următoarul fapt. Toți banii care au fost fraudați la prima etapă a fraudei bancare au fost investiți în trafic de Cocaină. Acest lucru se cunoaște de procurori, aceste fapte sunt investigate la moment în cadrul cauzelor penale gestionate de organele de urmărire penală din afara Republicii Moldova.

Prin urmare datorită faptului că în perioada 2020 – 2021 în care Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general pentru prima data au fost făcute comisii rogatorii cu scopul de a stabili beneficiarii finali ai banilor furați din Banca de Economii. Anume în acestă perioadă era stabilit unde sunt banii furați și cine este beneficiar. Însă după ce D-nul Stoianoglo a fost înlăturat de la conducerea procuraturii generale toți procurorii care în această perioadă au gestionat dosarul frauda bancară s-au trezit cu daosare penale. Absolut toți. Însă rezultatul lucrului deja nu a mai putut fi oprit pentru că azi dosarele sunt în instanța de judecată. Doar că sunt puse pe pauză din motivul că sunt implicate și pesoane ce dețin funcții importante în stat. Primul Ministru Recean a primit de la mine nota informativă cu descrierea mult mai largă a evenimentelor ce au avut loc, cu precedente de acest fel( https://anticoruptie.md/ro/dosare-de-coruptie/ex-ministrul-sanatatii-andrei-usatii-si-alti-sase-sefi-retinuti-de-cna-intr-un-dosar-privind-trucarea-unor-licitatii ) însă timp de 4 luni nu a întreprins nici o măsură pentru a stabili clar lucrurile.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.