Antonio Romero Macarro, om de afaceri spaniol, care se află în Republica Moldova de 25 de ani, spune că, deși a investit bani, a achitat taxe la stat, a creat locuri de muncă, acum riscă să rămână fără afacere. Potrivit lui, aceste lucruri se întâmplă din cauza unui grup de interese, care influențează procesele de judecată, pentru ca el să nu-și poată face dreptate. În opinia sa, în situații similare se află și alți investitori străini. Antonio Romero Macarro face apel către instituțiile responsabile să asigure un proces corect.
Într-o conferință de presă la IPN, Antonio Romero Macarro a spus că a venit în Moldova în anul 1996, în cadrul unui proiect care presupunea construcția unei uzine de sticlă, conform standardelor europene. Potrivit lui, atunci când uzina a fost dată în exploatare, au început problemele, într-un final compania a fost exclusă din proiect, rămânând cu o datorie de un milion de dolari. Pentru a soluționa această situație, s-au adresat în judecată, prima instanță și Curtea de Apel le-a dat dreptate. Nu și Curtea Supremă de Justiție. Potrivit omului de afaceri, decizia CSJ a fost influențată de o persoană interesată, prin intermediul unor cunoștințe, rude, cumetri.
Ulterior, Antonio Romero Macarro a decis să deschidă o afacere hotelieră. A deschis și un restaurant spaniol, încăperea aparținându-i unui francez. Într-un final, s-a dovedit că proprietarul spațiului avea o datorie, așa a rămas fără restaurant. În opinia sa, în toată această situație este implicată aceeași persoană cu influențe. „În momentul de față, am probleme cu aceste apartamente, unde am deschis un mic hotel. El tot a pus ochii pe aceste apartamente și vrea să mi le ia. Și problema este că el niciodată nu face direct, ci caută modalitate să o facă prin altcineva”, susține antreprenorul. Acesta este îngrijorat că se poate repeta situația din anul 1997. A câștigat în primă instanță, în instanța de apel, dar îi este frică de soluția pe care urmează să o dea CSJ.
Avocata Alina Ursu a declarat că, atunci când un investitor străin vrea să dezvolte un business în Republica Moldova, statul îi pune piedici. În acest caz este vorba despre un contract de gestiune, care chipurile a fost întocmit și semnat în anul 2006. Prin acest contract, un alt cetățean al Spaniei, fost partener de afaceri, l-a împuternicit pe Antonio Romero Macarro să procure niște spații imobile în Moldova. Or, spune avocata, era vorba despre o înțelegere între cei doi parteneri, întrucât Antonio Romero Macarro voia să ascundă această tranzacție de soția sa, care se afla atunci în Spania, iar partenerul său de afaceri a fost de acord să înregistreze acele bunuri pe numele său. Și există acte, și declarații ale soției, prin care aceasta recunoaște faptul că a aflat despre bunurile achiziționate ulterior, când relațiile dintre cei doi s-a îmbunătățit. „Soția domnului Antonio consideră lamentabil că Manuel Gonzalez Cofreces a încercat să profite și să obțină, prin metode necinstite, dreptul de proprietate asupra imobilelor”, a precizat avocata.
„Reiterez faptul că Antonio Romero Macarro a achiziționat bunurile imobile pentru sine. El le-a achitat din banii săi, dar din motive personale, a dorit să tăinuiască această tranzacție și să o înregistreze pe numele prietenului său”, explică avocata. Aceasta a mai spus că acel contract de vânzare-cumpărare, în care Manuel Gonzalez Cofrece figurează ca proprietar, dacă nu a existat intenția să producă efecte juridice, atunci este lovit de nulitate. Și aceste argumente au fost reținute și de instanța de fond și cea de apel, care în 2019 a emis o hotărâre în favoarea clientului ei.