Programul municipal pilot pentru tineri antreprenori „Startup pentru tineri și migranți” trebuie să fie cât mai accesibil pentru investitorii tineri care urmează să creeze locuri de muncă, iar procesul de aplicare – cât mai puțin birocratizat. La fel, în criteriile de eligibilitate este recomandabil să fie inclus un grup adițional – femeile fără vârstă – ca să fie susținut domeniul antreprenoriatului feminin. Aceste sugestii au fost oferite de fondatoarea Companiei de consultanță investitii.md, Olga Melniciuc în cadrul dezbaterii publice „Programul municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”: argumente pro și contra implementării și extinderii” organizată de Agenția de presă IPN.
„Cereți cât mai puține acte la începutul aplicării sau înainte de finanțare. Dacă vreți să finanțați viitori antreprenori care nu au afacere, lăsați-i să nu deschidă afacere până ce nu sunt aprobați spre finanțare. Imediat cum sunt aprobați, oferiți-i două săptămâni ca să meargă la Agenția Servicii Publice să se înregistreze... Ar fi bine să includeți un grup adițional – femeile, dar fără limite de vârstă – ca să susțineți dezvoltarea antreprenoriatului feminin. Dacă îl includeți ca și criteriul de monitorizare, ați putea să aveți interesul și altor donatori, ca ei să vă susțină pe viitor în implementarea proiectului... Ca să fii un antreprenor bun, nu este neapărat să deții studii superioare, acest criteriu prevăzut actualmente defavorizează antreprenori buni fără studii superioare. Totodată, trebuie să ținem cont de faptul că cele mai mari investiții în domeniul IT sunt oameni. Oamenii înseamnă salarii, iar salariul în cazul dat nu este eligibil. Dacă noi vrem să dezvoltăm startaup-urile inovative, trebuie să le dăm posibilitatea să lasă lucrul lor și să deschidă afaceri, dar ei trebuie să fie cumva plătiți. Poate un grup mic de tineri startuperi în IT să fie susținut prin salarii”, le-a sugerat Olga Melniciuc responsabililor pentru elaborarea și implementarea programului.
În altă ordine de idei, ea a menționat că suportul care se presupune a fi acordat pentru inițierea unei afaceri (până la 70% din valoarea afacerii) este suficient atât pentru lansarea unei afaceri mici, cât și pentru testarea unei idei. „Nu sunt bani mulți și nu trebuie să dăm sută la sută grant, pentru că noi așa dezvoltăm un nivel de antreprenoriat pe gratis, care vrea să consume doar granturi. În acest caz mai bine să prevedem și condiția contribuției financiare proprii (30% vin valoare afacerii), să cerem ca și antreprenorul să contribuie, deoarece responsabilitatea crește cu banii proprii investiți. În plus, 200 de mii de lei este sumă maximă care pate fi oferită în cadrul programului în calitate de suport, dar tânărul antreprenor poate depune cerere pentru o sumă mult mai mică. Cu cât suma cerută este mai mică, cu atât și contribuția proprie va fi mai mică și va fi mai ușor să aplice”, a remarcat fondatoarea companiei de consultanță investitii.md.
Olga Melniciuc a mai spus că în procesul de selecție a beneficiarilor programului nu trebuie să fie existe favoruri sau conflicte de interese. „Foarte mult depinde de ce fac tinerii după primirea banilor. Aici este importantă activitatea echipei programului în sensul monitorizării investițiilor, ce se întâmplă cu banii, dacă sunt investiți în afacere sau nu. Sunt sigură și este firesc că o să mai apară diferite situații care trebuie să fie rezolvate rapid, transparent, corect, față de cei care primesc finanțare”, a conchis ea.
Domeniile prioritare ale Programului sunt afacerile care vor desfășura activități de producere sau prestări servicii, afacerile care conțin activități inovatoare ori își propun să implementeze proiecte de transfer tehnologic și de know-how, afacerile axate pe dezvoltarea industriei tehnologiei informației și comunicațiilor, electromecanică, industria agroalimentară și HoReCA, industria ușoară, industria creativă, turism, sănătate și frumusețe, activități profesionale, științifice sau tehnice, eficiență energetică, agricultură.