Prevederi din proiectul legii securizării spațiului informațional ar fi riscante în cazul unei guvernări pe care am avut-o până acum, dar PAS a demonstrat că este de bună-credință. Declarația aparține șefei Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate. Potrivit lui Stamate, temerile că legea ar putea fi folosită drept bâtă politică împotriva instituțiilor media incomode sunt nefondate. Vicepreședinta PAS spune că, adițional legii securizării spațiului informațional, vor fi aprobate regulamente care vor exclude orice potențiale abuzuri, notează IPN.
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului spune că securizarea spațiului informațional este un imperativ al vremurilor noastre, în special în contextul crizei de securitate din regiune. Olesea Stamate spune că odată cu interdicția retransmiterii posturilor TV din Federația Rusă nu va exista un vid informațional, ci vor fi puse la dispoziția publicului surse media alternative.
„În Republica Moldova avem, de ani buni, propagandă masivă și această propagandă și-a lăsat amprenta pe ceea ce se întâmplă la noi în societate. Dar pe lângă limitarea surselor care duc o propagandă activă, este la fel de important să oferim alternativă informațională, inclusiv vorbitorilor de limba rusă. Ei urmăresc aceste posturi TV pentru că nu există alternativă de calitate. De asta ne vom gândi să asigurăm o alternativă credibilă, care oferă informații obiective, echidistante”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
Potrivit proiectului de lege aprobat în prima lectură, Serviciul de Informații și Securitate obține prerogativa de a bloca portalurile care fac propagandă, dezinformează sau instigă la ură. Olesea Stamate spune că nu există riscul ca această prevedere să fie folosită pentru a închide gura presei incomode guvernării.
„Asemenea prevederi ar putea fi riscante în cazul unei guvernări pe care am avut-o anterior. În contextul guvernării actuale nu cred că există vreun risc deoarece am demonstrat nu o singură dată că suntem o guvernare de bună-credință și nu vrem să limităm drepturile și libertățile nici ale cetățenilor, nici ale mass-media. Dar după elaborarea acestei legi urmează a fi elaborat cadrul instituțional cu regulamente foarte clare cum, când și cine aplică sancțiuni, astfel încât riscurile de potențiale abuzuri să fie cât mai mici. Legea a fost adoptată doar în calitate de concept în prima lectură, vor urma consultări publice”, a mai spus Olesea Stamate.
Potrivit legii securizării spațiului informațional, va fi interzisă retransmisia știrilor și emisiunilor informativ-analitice din statele care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră. Federația Rusă nu a ratificat această convenție.