Olesea Stamate: Consiliul Uniunii Avocaților este un cerc închis și poate exista favoritism

Atunci când există suspiciuni de corupție sau alte ilegalități, trebuie să se acționeze prompt, fără a le oferi avocaților răgaz pentru a distruge probe. Este explicația Olesei Stamate privind necesitatea aprobării amendamentului său la Legea avocaturii, deși inițiativa i-a adus critici dure din partea apărătorilor. Olesea Stamate spune că prevederea potrivit căreia reținerea, percheziționarea și arestarea avocaților poate avea loc doar cu acordul Consiliului Uniunii Avocaților (CUA), este inoportună în contextul în care acesta este o entitate închisă care-și apără semenii, notează IPN.

Amendamentul buclucaș propus de Olesea Stamate presupune excluderea din Lege a prevederii potrivit căreia avocații pot fi reținuți, percheziționați sau arestați doar cu acordul prealabil al CUA. Stamate spune că raționamentul inițiativei sale este lupta cu corupția, fără ca apărătorii să mai aibă timp să distrugă probe. Potrivit ei, CUA poate acționa subiectiv în privința persoanelor din sistem.

„Uneori, celeritatea determină rezultatul. Acțiunile întârziate au un impact negativ asupra rezultatului. Al doilea aspect este legat de entitatea care oferă aceste garanții. CUA este constituit exclusiv din avocați, în comparație cu CSM unde sunt jumătate judecători, jumătate non-judecători, acolo este un echilibru, există și opinii din afara sistemului. CUA este un cerc închis de actori doar din interiorul sistemului și există riscul ca ei să-și protejeze semenii, poate exista un favoritism sau o abordare preferențială. Al treilea aspect vizează riscul scurgerii de informații. Din momentul depunerii cererii și până se convoacă CUA există riscul ca informația respectivă să ajungă la avocatul cu pricina, iar el să distrugă probe”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, unii juriști spun că apărătorii ar trebui să beneficieze de garanții în exercitarea profesiei de avocat, întrucât eventuale scurgeri de informații din dosarele clienților lor ar putea periclita întregul proces de apărare.

„Un avocat cinstit cred că beneficiază de această normă care-l protejează și e normal ca el să vrea menținerea acestei garanții. Pentru că trăim în Republica Moldova, vedem care este contextul, au fost anterior cazuri când organele de urmărire penală își folosesc instrumentele abuziv, pentru a determina un anumit comportament, inclusiv asupra avocaților care sunt apărătorii drepturilor omului. O formulă de compromis ar fi menținerea unor garanții, așa cum se întâmplă în alte țări. În special, vorbim de sediile avocaților, fiindcă acolo sunt dosarele, iar potrivit deontologiei profesionale și normelor internaționale avocatul trebuie să păstreze confidențialitatea detaliilor din dosar”, a spus juristul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Consiliul Uniunii Avocaților cere guvernării retragerea amendamentului „Stamate” din procedura parlamentară. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, apărătorii anunță grevă generală în perioada 20-24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din sistemul asistenței juridice garantate de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE