Tiraspolul își dorește să responsabilizeze Chișinăul pentru toate problemele sociale și economice din regiunea transnistreană. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, ca răspuns la Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile, organizat ieri la Tiraspol. Vicepremierul pentru Reintegrare spune că Congresul a fost organizat pentru a le arăta cetățenilor din regiune că lucrurile merg prost din cauza pretinsei blocade economice generate de Chișinău, notează IPN.
Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, mesajele transmise în timpul Congresului de la Tiraspol sunt destinate, în primul rând, cetățenilor regiunii transnistrene. Potrivit lui Serebrian, liderii separatiști din stânga Nistrului vor să paseze responsabilitatea tuturor problemelor economice din regiune pe seama Chișinăului.
„Este clar o operațiune de mascare a problemelor pe care le are regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea transnistreană. Lucrurile merg prost economic și social și trebuie o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău, și o duc rău din cauza acestor taxe vamale. Odată cu agresiunea rusă din Ucraina a avut loc închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene și situația lor a devenit și mai precară. Dar vina o poartă Federația Rusă, care a declanșat acest război. Întâi de toate, mesajul este orientat către cetățenii tot mai dezamăgiți din regiunea transnistreană”, a spus vicepremierul Oleg Serebrian în cadrul unui interviu pentru Euronews România.
Oleg Serebrian spune că după invazia Rusiei în Ucraina, tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană solicită cetățenia Republicii Moldova. Vicepremierul se arată sceptic că după apelul de ieri al Tiraspolului, Kremlinul va decide recunoașterea independenței regiunii.
„Eu vorbesc cu oamenii de acolo, toți încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova. 90% din cetățenii regiunii transnistrene sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Procesul de solicitare a cetățeniei moldovenești s-a accelerat după 24 februarie 2022. În regiunea transnistreană, la fel ca și în restul Republicii Moldova, este permisă multipla cetățenie. Foarte mulți au pașaport ucrainean, cum are și Ignatiev, așa-numitul ministru de Externe, sunt cetățeni bulgari, români. Mulți au câte trei cetățenii. Nu cred că există variante ca Putin să spună că Federația Rusă recunoaște independența regiunii transnistrene. Independența lor, în mai mult de 30 de ani, n-a fost recunoscută de nimeni”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.
Rezoluția Congresului așa-zișilor deputați de toate niveluri din regiunea transnistreană prevede „adoptarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului”.