Oleg Efrim: Rezultatele reformei în justiţie sunt bune, dar se putea mai bine

Autorităţile din Republica Moldova reuşesc să păstreze, mai bine de doi ani, un ritm bun de promovare a acţiunilor prevăzute în planul de implementare a Strategiei de reformă a justiţiei. Până acum, planul a fost îndeplinit în proporţie de 60%. Rezultatul obţinut în anul 2013 este unul foarte bun, dar sigur că se putea mai bine. Declaraţia a fost făcută de către ministrul justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul unui club de presă organizat de către Delegaţia UE în Moldova, transmite IPN.

Ministrul a spus că, imediat după ce Republica Moldova a adoptat Strategia de reformare a justiţiei, a mers într-o vizită de documentare în Bosnia şi Herţegovina. În patru ani această ţară a reuşit să asigure realizarea a 10% din toate acţiunile care erau prevăzute în planul de acţiuni.

Oleg Efrim a comunicat că urmează să aibă loc o conferinţă de presă, luni, 15 septembrie, la care ministerul va prezenta succesele şi insuccesele în promovarea reformei. „Voi împărţi şi necazurile cu celelalte 20 de instituţii care au participat la implementarea Strategiei de reformă a justiţiei. Vom nominaliza instituţiile care şi-au realizat sută la sută obiectivele şi cele care nu le-au realizat”, a spus ministrul.

Dintre realizările pe care le-a scos în evidenţă, sunt  ridicarea imunităţii judecătorilor pentru fapte de corupţie, în anul 2012, astfel încât la sfârşitul anului 2013 au fost prinşi în flagrant câţiva judecători. În acest an, prin angajarea răspunderii Guvernului, a fost lărgit şirul de infracţiuni pentru care poate fi ridicată imunitatea magistraţilor. De asemenea, încep să funcţioneze şi alte instrumente, precum testul de integritate pentru angajaţii organelor de drept. Ministrul a mai specificat că un pas bun este şi ridicarea salariilor judecătorilor,  rezultatele vor fi simţite în scurt timp. Acum se aşteaptă ca Parlamentul să adopte un pachet de legi importante pentru reforma justiţiei, care deja a trecut de Guvern.

Strategia de Reformare a Justiţiei a fost adoptată în 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE