Oleg Bînzar, candidatul independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția nr. 51, SUA și Canada, este de părere că deputatul potrivit pentru diasporă trebuie să fie din diasporă. În opinia sa, cine ar cunoaște mai bine provocările și problemele cu care se confruntă cetățenii noștri, decât cineva care locuiește printre ei și care a simțit pe propria piele toate dificultățile privind integrarea în noua societate și, în general, viața din diasporă. Totodată, el consideră că obiectivele candidatului este necesar să fie orientate pe două aspecte: problemele din diasporă și cele din Republica Moldova.
Potrivit lui, problemele cu care se confruntă diaspora sunt de ordin birocratic, comunicarea cu ambasada, probleme legate de perfectarea actelor, în special a pașaportului. „Procedura constă în a merge la ambasadă. Pentru mulți din diasporă asta presupune sute de km parcurși, timp și resurse. Este arhaic. Trăim în sec. XXI. În SUA astfel de proceduri se fac prin poștă, ceea ce poate fi implementat cu ușurință și în cazul diasporei”, susține el.
De asemenea, o problemă majoră este insuficiența secțiilor de votare. Din aceste considerente, mulți membrii ai diasporei nu au posibilitatea să se deplaseze chiar și la cea mai apropiată secție de votare care se afla la câteva sute de km. De mai multe ori s-a cerut autorităților de la Chișinău să rezolve această problemă, care deocamdată rămâne nesoluționată. În legătură cu aceasta, Oleg Bînzar, spune că cel puțin să fie acordată posibilitatea votării prin poștă, o practică folosită pe larg în SUA.
Cu referire la R. Moldova, potrivit lui: „Corupția este principala problemă care trebuie eradicată. Ea împiedică bunăstarea. Deși avem Lege și strategie națională cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, instituții, acest fenomen în țara noastră practic nu este diminuat.”
În opinia sa, corupția din Moldova poate fi eliminată doar odată cu schimbarea clasei politice. Nu ne putem aștepta ca acest fenomen să dispară având la conducere oameni corupți, oameni parte a sistemului și care au contribuit la acesta. Judecătorii să fie aleși de către popor. Asta se practică în SUA. Astfel, ei vor fi mult mai responsabili față de funcția ce o exercită. Va fi diminuat și influența politică asupra lor.
În context, Oleg Bînzar a îndemnat cetățenii moldoveni din SUA și Canada să iasă pe 24 februarie la vot. Acesta fiind un prim pas în vederea eradicării corupției prin alegerea oamenilor noi, onești, incoruptibili. A oamenilor cu verticalitate, a celor care cu adevărat să schimbe lucrurile spre bine în Republica Moldova.
Privind la general, starea de lucruri în R. Moldova este una tristă. Cetățenii continuă să plece pentru că nu-și văd viitorul în Moldova. Salarii mizere, taxe mari. Creșterea și dezvoltarea economică depinde nemijlocit de sectorul privat/mediul de afaceri. Acesta la rândul său pentru o bună funcționare are nevoie de stabilitate politică, stabilitate macroeconomică, cadru juridic și fiscal adecvat, cadru vamal, stat de drept, infrastructură, acces la servicii financiare și resurse umane. Ele ar mai fi, însă aspectele menționate au la moment un grad de risc mai sporit.
„În anumite cazuri nu este necesar să reinventăm bicicleta. Este suficient doar să împrumutăm de la societatea americană și canadiană sau alte state practicile bune și care funcționează eficient și să le adaptăm la condițiile din Moldova. Cred și știu că avem toată capacitatea și disponibilitatea ca diasporă să facem acest lucru.”, a declarat Oleg Bînzar.
Totodată, putem vorbi ore și zile întregi despre schimbare, bunăstare, reforme și multe alte lucruri frumoase și sonore. Însă, nimic nu se întâmplă dacă modul de gândire, abordare și acționare nu le vom acorda corespunzător la ceea ce trebuie să facem pentru a avea acele rezultare râvnite. Este nevoie de schimbarea minții. Este nevoie să fim conștienți de faptul că împreună facem puterea, puterea de schimba în bine viața noastră, mai spune el.
Staff-ul electoral
al candidatului pe circumscripția uninominală nr.51 SUA, Canada
Oleg Bînzar
Achitat din fondul electoral
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire