Ministrul în exerciţiu al afacerilor interne, Oleg Balan, susţine că printre reformele care urmează a fi implementate, se numără Strategia de reformă a poliţiei, elaborarea căreia este practic finalizată, dar care urmează a fi aprobată de către Guvern. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul a menţionat că în acest sens există şi un sprijin financiar acordat de UE în valoare de 57 de milioane de euro pentru perioada 2016-2020. Bani sunt destinaţi pentru inspectoratele teritoriale de poliţie, mai ales pentru inspectoratele limitrofe, cele de frontieră, transmite IPN.
„Noi nu trebuie să neglijăm faptul că avem de la Ştefan Vodă până la Odesa, pare-mi-se, 130 de kilometri, ne aflăm într-o zonă de instabilitate destul de pronunţată, că avem război la vreo 600-700 de kilometri depărtare, iar inspectoratele noastre teritoriale de poliţie au o dotare insuficientă, au o pregătire insuficientă. Şi aceşti bani trebuie utilizaţi pentru dotarea lor cu echipamente, cu tehnologii pentru a putea fi mai rezultativi”, a notat ministrul.
Întrebat cât de mulţumit este de reformele care se implementează în cadrul MAI, Oleg Balan a menţionat că nu s-au reuşit prea multe. Totuşi, potrivit lui, cu ajutorul partenerilor externi, a fost făcută o analiză funcţională a Ministerului şi această instituţie nu mai este ministerul poliţiei deja de câţiva ani, s-a reuşit instalarea sistemului de supraveghere video la trafic şi altele.
„O mare problemă pe care am preluat-o erau statutele diferite ale subdiviziunilor din cadrul Ministerului de interne. Din această cauză, astăzi există un dezechilibru şi o migraţiune masivă în interiorul sistemului”, a declarat ministru.
Referindu-se la situaţia criminogenă, ministrul a menţionat că cifra generală a crimelor e de 32 629, din ele sunt descoperite 20827, cu 6,56% mai mult decât anul trecut. Potrivit ministrului, se atestă o scădere de 11% la violuri, cu 16% la tâlhării, cu 12% la jafuri, cu 23% la furturi din maşini şi averi personale. Totodată, se înregistrează o scădere cu 21% la şantaj. În opinia sa, în aceste condiţii putem constat că există o schimbare în societate şi că oamenii conştientizează gravitatea acestor fapte.