Oficiul CE la Chişinău salută crearea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii

Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, José-Luis Herrero, salută crearea pe lângă Oficiul Avocatului Poporului din Republica Moldova a Consiliului pentru Prevenirea Torturii, în calitatea sa de mecanism naţional de interzicere şi prevenire a torturii, transmite IPN.

Potrivit unei traduceri neoficiale a declaraţiei oficialului, mandatul de bază al mecanismului constă în protejarea persoanelor împotriva actelor de tortură şi altor pedepse ori tratamente crude, inumane sau degradante în conformitate cu Legea cu privire la Avocatul Poporului din 2014 şi Protocolul Opţional la Convenţia Naţiunilor Unite. Exercitarea mandatului său va consta în desfăşurarea vizitelor preventive de monitorizare a locurilor de detenţie şi raportarea situaţiilor din cadrul acestor instituţii.

De la intrarea în vigoare a Legii cu privire la Avocatul Poporului din Republica Moldova, Consiliul Europei a oferit autorităţilor moldoveneşti suport considerabil sub formă de asistenţă tehnică şi expertiză în vederea stabilirii mecanismului de prevenire a torturii în conformitate cu noua legislaţie. Deşi legislaţia în vigoare necesită clarificări şi îmbunătăţiri suplimentare, aceasta oferă o bază solidă pentru funcţionarea mecanismului. Consiliul Europei speră că mecanismul îşi va îndeplini mandatul într-o manieră eficientă şi efectivă.

Consiliul Europei este gata să sprijine în continuare Oficiul Avocatului Poporului din Republica Moldova şi noul Consiliu pentru Prevenirea Torturii în vederea consolidării capacităţilor acestora la implementarea funcţiilor lor în vederea prevenirii eficiente a torturii şi relelor tratamente în Moldova, în corespundere cu standardele europene şi internaţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.