Oficialii europeni recomandă autorităţilor să îndeplinească angajamentele asumate

Uniunea Europeană recomandă autorităţilor din Republica Moldova să continue insistent reformele din mai multe domenii, în special lupta împotriva corupţiei. Recomandările au fost făcute în cadrul prezentării raportului de progres al Politicii Europene de Vecinătate pe anul 2012. La Chişinău raportul a fost prezentat de către şeful Delegaţiei UE, ambasadorul Dirk Schuebel, transmite IPN.

Potrivit raportului, Moldova a făcut progrese bune în aproape toate secţiunile Planului de Acţiuni UE-RM. Cu toate acestea, la începutul lui 2013 reînvierea tensiunilor în cadrul coaliţiei de guvernare, care au dus la căderea Guvernului, a pus stabilitatea politică sub semnul întrebării.

Ţării i se recomandă să continue în mod insistent reformele din sistemul justiţiei, să continue îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor vamale în vederea facilitării comerţului extern şi reducerii riscului corupţiei. De asemenea, autorităţilor de la Chişinău li se recomandă să prevină reapariţia unui impas instituţional prin revizuirea Constituţiei, să asigure aplicarea deplină a Legii asigurării egalităţii, inclusiv  în cazurile de discriminare în baza orientării sexuale.

O altă recomandare vizează colaborarea pro-activă cu partea transnistreană în vederea promovării unei viziuni atractive şi mutual acceptabile pentru un viitor comun, şi acceptarea unor parametri de bază pentru rezolvarea situaţiei.

Oficialii europeni mai recomandă ca Moldova să continue procesul de privatizare, în special a companiilor de stat mari.

Potrivit raportului, în 2012 Republica Moldova a continuat realizarea reformelor în domeniile asistenţei sociale, sănătăţii şi educaţiei, energiei etc. Dirk Schuebel a menţionat că s-au finalizat etapele primei faze a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, însă mai trebuie făcute îmbunătăţiri, în special în ceea ce ţine de lupta împotriva corupţiei şi reformele în sistemul de justiţie şi de aplicare a legii.

Politica Europeană de Vecinătate (PEV) reglementează relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Din 2009 UE implementează Parteneriatul Estic, dimensiunea estică a cadrului PEV, al cărui scop este de a actualiza substanţial colaborarea cu cei 6 vecini estici ai UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.