Conducerea ţării a felicitat cetăţenii moldoveni cu ocazia Zilei Independenţei chemându-i la unitate şi la continuarea parcursului de integrare europeană. Oficialii au depus flori la monumentele lui Ştefan cel Mare şi Maicii îndurerate, dar au participat şi la parada portului popular şi la lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni, transmite IPN.
În mesajul său de felicitare, preşedintele Nicolae Timofti a spus că astăzi vrea să creadă că majoritatea locuitorilor ţării ne-am eliberat de îndoieli şi de nostalgiile pentru trecutul sovietic. Însă instabilitatea a cuprins din nou regiunea din care facem parte, iar propaganda antioccidentală a căpătat aceleaşi proporţii ca în perioada sovietică. Republica Moldova are, însă, un alt drum, drumul european. „În ultimii ani şi cu precădere în ultimul an, am făcut cu tărie şi apăsat paşi care ne-au apropiat semnificativ de dezideratele stipulate în Declaraţia de Independenţă. În primul rând, ne-am asociat cu Uniunea Europeană, obţinând dreptul de a circula fără oprelişti pe continent şi de a face comerţ liber în spaţiul european. Să păstrăm această înţelegere şi să facem acţiuni care să conducă în continuare la unitate şi la căutarea binelui comun”, a spus şeful statului.
Preşedintele Parlamentului Igor Corman a felicitat cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul sărbătorii naţionale şi a îndemnat la unitate pentru continuarea parcursului european şi modernizarea ţării. Potrivit şefului legislativului, poporul Republicii Moldova este unul paşnic şi îşi doreşte să trăiască în pace şi înţelegere cu toate ţările lumii. „Noi nu luptăm împotriva nimănui, noi luptăm pentru viitorul ţării noastre. Scopul nostru este să modernizăm ţara, să avem o viaţă mai bună, să trăim în libertate şi bunăstare ”, a menţionat şeful legislativului.
În mesajul prim-ministrului Iurie Leancă, dedicat Zilei Independenţei Republicii Moldova, se spune că Independenţa a fost năzuinţa a sute de mii de oameni care - înrolându-se din chemarea cugetului şi a inimii în Mişcarea de eliberare naţională de la sfârşitul anilor 1980 – şi-au revendicat dreptul la libertate şi la o nouă viaţă. Au făcut-o în numele înaintaşilor care s-au stins departe de patrie, prin pădurile Siberiei şi stepele kazahe, dar mai ales au făcut-o în numele viitorului copiilor lor. „Din păcate, nu pot spune că aceşti 23 de ani au fost uşori pentru ţara noastră. În scurta sa istorie, Republica Moldova a trebuit să facă faţă mai multor provocări şi probleme. În ultimii 20 de ani lumea s-a schimbat enorm, deopotrivă în mod fericit sau malefic. Uniunea Europeană - care, acum două decenii, era o noţiune aproape abstractă din manualele de geografie, a devenit cea mai mare construcţie politică de pe continent şi a ajuns să ne fie vecin. Este nevoie de unitate naţională. Indiferent de locul de trai, indiferent de etnia din care descindem sau de limba pe care o vorbim, suntem cu toţii cetăţeni ai Republicii Moldova. Şi avem misiunea firească să punem umărul la propăşirea ţării”, se menţionează în mesaj.