Oficial german: Cu problema transnistreană nu veţi merge prea departe
„Uniunea Europeană a văzut cât de greu este atunci când o ţară aderată la ea are un conflict îngheţat. Lucrurile trebuie să fie clarificate cu mult înainte. Cu problema transnistreană nu veţi merge prea departe”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului german, Ruprecht Polenz, în cadrul unei mese rotunde la Chişinău, cu genericul „Integrarea europeană şi conflictul transnistrean – aspecte cheie ale agendei bilaterale Republica Moldova – Republica Federală Germania”, transmite Info-Prim Neo.
„Vedem eforturile autorităţilor din Republica Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Acest conflict trebuie să fie scos din frigider şi pus sus pe agenda Uniunii Europene. Astăzi 70% din populaţia Republicii Moldova este pentru aderarea la Uniunea Europeană şi tot 70% din populaţie spune că Federaţia Rusă este cel mai important partener pentru Moldova. Aceste două lucruri sunt absolut incompatibile. Republica Moldova trebuie să înţeleagă: sau – sau”, a spus Ruprecht Polenz.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului a menţionat că, până la rezolvarea conflictului transnistrean, Republica Moldova trebuie să-şi rezolve probleme interne: să aleagă preşedintele ţării, să ridice economia. Or, problemele interne întârzie implementarea reformelor, a menţionat oficialul german.
Prezent la masa rotundă, ministrul afacerilor interne şi integrării europene, Iurie Leancă, a declarat că problema transnistreană a evoluat mult în ultimii doi ani, fiind evidenţiată o dinamică fără precedent. Ministrul a menţionat că această dinamică se datorează comunicării atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu partea stângă a Nistrului.
Totodată, Iurie Leancă a recunoscut că există o stagnare a implementării reformelor pe acest segment din cauza neînţelegerilor care există în Alianţa pentru Integrare Europeană. „Sper că în coaliţie vom stabili de ce nu merg lucrurile atât de bine ca la început şi vom clarifica situaţia”, a declarat ministrul.
Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia Konrad Adenauer.