Oficial european: Suntem interesaţi de implementarea reală a reformelor în justiţie

Partenerii europeni sunt interesaţi de implementarea reformelor în sistemul justiţiar din Republica Moldova nu pe hârtie, ci şi în mod real, susţine Aneil Singh, şef de secţie în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău. Oficialul a declarat la şedinţa Comitetului de Conducere a Proiectului Consiliului Europei cu privire la consolidarea eficienţei justiţiei în Republica Moldova, că o prioritate trebuie să o reprezinte lupta împotriva corupţiei. La eveniment au fost făcute totalizări pentru prima perioadă a proiectului, lansat în iunie 2015, timp în care mai mulţi experţi externi au analizat activitatea din sistemul judecătoresc şi din avocatură, transmite IPN.

Reprezentanţi ai Delegaţiei UE la Chişinău, experţi europeni, precum şi avocaţi, şi judecători au discutat despre primele rezultate obţinute în cadrul acestui proiect şi priorităţile pentru viitor. Aneil Singh şi-a exprimat speranţa că vor fi obţinute rezultate concrete în procesul de implementare a acestui proiect.

Ofiţerul de proiect, Ruslan Grebencea, a declarat că începând din prima perioadă de implementare a proiectului se lucrează la elaborarea unei Strategii de dezvoltare a avocaturii pentru 2016-2020. Acesta a menţionat şi importanţa instruirii avocaţilor din Republica Moldova pe durata acestui proiect. De asemenea, Ruslan Grebencea a spus că în cele câteva luni de proiect a fost introdus un nou Regulament intern pentru a asigura protecţia datelor cu caracter personal ale clienţilor în procedurile disciplinare contra avocaţilor. Un alt progres, potrivit lui, este şi revizuirea Codului de etică al avocaţilor, care urmează a fi aprobat în câteva luni.

Coordonatorul de proiect, Oxana Guţu, a spus că în anul 2016, în cadrul proiectului urmează a fi extinse parteneriatele dintre avocaţii din Republica Moldova atât la nivel extern, cât şi intern.

Proiectul se desfăşoară în perioada 2015-2017 şi este implementat de către Consiliul Europei. Acesta se axează pe două componente de bază: consolidarea eficientă a sistemului judiciar din Republica Moldova şi acordarea sprijinului profesiei de avocat.

  • ruslan grebencea despre rezultatele proiectului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE