Oferta universitară: aproape 7 mii de locuri cu finanţare din buget
În anul de studii 2012 – 2013, în instituţiile de stat de învăţământ superior din Republica Moldova vor fi înmatriculaţi 6745 de studenţi cu finanţare bugetară, dintre care 5000 vor fi din instituţiile subordonate Ministerului Educaţiei, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit proiectului hotărârii de Guvern, înaintat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cele mai multe locuri bugetare vor fi distribuite facultăţilor de limbi şi literaturi – 285 de studenţi. Urmează facultăţile de limbi moderne cu 215 locuri cu finanţare bugetară. Un număr mare de locuri bugetare vor mai fi la facultăţile de asistenţă socială, informatică şi pedagogie în învăţământul primar.
Pentru facultăţile la care anul trecut s-a înregistrat cea mai mare concurenţă: drept, relaţii internaţionale şi jurnalism, au fost rezervate 60, 20 şi, respectiv, 25 de locuri. La medicină generală vor fi înmatriculaţi 385 de studenţi.
Totodată, în instituţiile de învăţământ superior subordonate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare vor fi distribuite 510 locuri cu finanţare bugetară, iar celor subordonate Ministerului Culturii – 225 de locuri. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării şi Academia de Ştiinţe a Moldovei vor oferi studenţilor înmatriculaţi în instituţiile din subordinea lor câte 290, 100 şi, respectiv, 120 de locuri.
Tot pentru anul de studii 2012 – 2013, instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova vor putea înmatricula aproape 14 mii de studenţi cu finanţare pe bază de contract, dintre care aproape 11 mii cu frecvenţă la zi. Cele mai multe locuri cu finanţare pe bază de contract vor fi la facultăţile de contabilitate (825), drept (710 locuri) şi finanţe şi bănci (610 de locuri).
În anul curent vor fi deschise 4 specialităţi noi: Ingineria sudării, Ingineria şi tehnologia transportului feroviar, Securitatea Informaţională şi Securitatea ecologică.
Comparativ cu anul de studii 2011 – 2012, oferta cu finanţare bugetară a fost mărită cu 387 de locuri, iar cu finanţare pe bază de buget – scăzut cu 524 de locuri. Calculele s-au făcut în dependenţă de efectivul de elevi.