Oferta producătorilor locali de tehnică și utilaje agricole, expusă la ediția de tomnă a expoziției „Moldagrotech”, este competitivă, susțin specialiștii în materie, dar și vizitatorii expoziției, transmite IPN.
Vitalie Trinca, reprezentant „Agropiese TGR Grup”, companie specializată în distribuirea tehnicii și a utilajelor de import, dar și de producție autohtonă, a spus că cei patru producători mari de tehnică și utilaje agricole, cunoscuți de consumatori – „Agromașina”, „Mecagro”, „Moldagrotehnica”, „Hidromașina”, dar și producătorii mai mici, au venit la expoziție cu modele noi.
De exemplu, „Moldagrotehnica” din Bălți expune o semănătoare cu brăzdar dublu-disc și cu reglaj hidraulic a lățimii de transport. O altă semănătoare nouă este pe bază de patină pentru porumb și floarea soarelui. Sunt expuse două pluguri noi cu trupițe și un plug mai mic pentru un tractor de 80 cai-putere.
„Mai avem acasă un șir de utilaje – discuri, tăvălugi, combine pentru recoltarea porumbului și alte mașini și utilaje. Judecând după primele zile de expoziție, interesul față de noile produse este mare. Iar prețurile sunt mai mici decât cele pentru articolele similare de import. În afară de aceasta, producătorii agricoli care procură tehnică și utilaje fabricate în Moldova beneficiază de subvenții de la stat în proporție de 30 la sută din cost, față de 20 la sută pentru tehnica de import”, a menționat Sergiu Bujor, șeful Departamentului marketing al întreprinderii din Bălți.
„Avem relații cu companii de finanțare. Astfel că articolele pot fi procurate și în rate, și în leasing. Alt avantaj este că foarte ușor e cu procurarea pieselor de schimb”, a mai spus Sergiu Bujor. „Moldagrotehnica” livrează 50 la sută din producție pe piața locală, iar cealaltă jumătate este orientată spre export.
Anatolie Căldare, directorul întreprinderii „Hirdompex” din Soroca, a spus că îl bucură faptul că întreprinderile din Moldova încearcă și reușesc să identifice noi piețe de export. „Dar am o doleanță față de cumpărători. Întreprinderea noastră, de exemplu, produce motoare hidraulice. Și iată, că am încorporat motorul hidraulic într-un dispozitiv care poate să împrăștie material antiderapant pe timp de iarnă. Autospecialele nu întotdeauna pot intra în curțile grădinițelor, de exemplu, sau printre blocuri, dar acest dispozitiv intră și face treabă bună, oamenii nu alunecă, nu se rănesc. Și ce gândiți, exportăm acest dispozitiv în Federația Rusă, în Belarus, în Ucraina, dar în Moldova nu avem solicitanți, parcă nici nu ar exista problema”, a relevat Anatolie Căldare.
Expoziția „Moldagrotech”, ediția de toamnă, se desfășoară la Moldexpo între 18 și 21 octombrie. La expoziție participă peste 140 de companii din Republica Moldova, Austria, Bulgaria, Germania, Republica Cehă, România, Italia, Slovacia, Ucraina, care își prezintă produsele pe o suprafață expozițională de peste 12 mii m.p.