Odată cu creșterea gradului de cultură a publicului, vor dispărea falșii idoli de pe internet, opinii

Bloggerii și influencerii nu poartă nicio responsabilitate pentru conținutul pe care-l plasează pe internet, iar acest lucru este în detrimentul consumatorilor de informații on-line. Scriitorii și jurnaliștii spun că marea problemă a internetului este lipsa unor reguli stricte în baza cărora acesta ar trebui să fie utilizat. În același timp, Uniunea Europeană deja examinează posibilitatea reglementării platformelor on-line și introducerii normelor etice în lumea virtuală, notează IPN.

Tinerii scriitori spun că impactul pe care îl au influencerii asupra tinerilor este enorm, iar problema cea mai mare este că persoanele care influențează comunitățile on-line nu poartă nicio răspundere pentru conținutul pe care-l plasează.

„În perioada sovietică erau speculanții, așa sunt influencerii acum. Ei vând orice doar ca să facă bani. Ideea este că bloggerrul, instagramerul, influencerul nu poartă nicio responsabilitate și acesta e marele risc. Jurnalistului i se poate cere socoteală, celor de pe internet – nu”, a spus scriitorul Alexandru Bordian în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Jurnaliștii spun că educarea treptată a publicului va duce la trierea conținutului potrivit de cel nepotrivit din mediul on-line.

„Deja vedem o evoluție, este blocat conținutul atunci când este vorba de discriminare, rasism, atac la persoană, îndemn la ură. Cu timpul, odată cu creșterea nivelului de cultură generală a publicului vor fi abandonați idolii falși de pe internet”, a spus jurnalista Eugenia Crețu.

O reglementare strictă a mediului on-line ar putea fi soluția pentru a menține internetul mai sigur pentru generațiile tinere, spun politologii.

„Problema internetului este că nu este reglementat deloc. Dar acest lucru nu va dura la nesfârșit, cel puțin în spațiul Uniunii Europene există două propuneri legislative una privind serviciile digitale și cealaltă privind piețele digitale, care prevăd că toate marile platforme vor fi obligate să funcționeze conform unor norme etice”, a spus politologul din România, Robert Adam.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune, emisiune realizată în parteneriat cu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă pe platforma proiectului „Antinostalgia, privind spre viitor”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.