Octavian Armașu: Transparentizarea acționariatului, una dintre marile reușite ale BNM

Transparentizarea acționariatului a fost una dintre cele mai mari reușite în cadrul agendei de reforme a Băncii Naționale, consideră guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Contează calitatea investitorilor, iar BNM își dorește ca băncile să fie gestionate de investitori cu o reputație impecabilă, indiferent că sunt locali sau externi. Astăzi, Moldova are în bănci o calitate mult mai înaltă a managementului – acționari din Uniunea Europeană care au adus bunele practici din Occident, transmite IPN.

Într-un interviu cumulativ publicat de BNM, Octavian Armașu, a explicat că, atunci când există acționari transparenți, bine intenționați, riscurile pentru sector și pentru țară scad semnificativ, pentru că aceștia au interesul de a desemna în consiliile băncii persoane integre, care au scopul de a gestiona responsabil o afacere, dar nu să se ocupe de fraude. Corespunzător, acei membri ai consiliilor băncii vor numi, la rândul lor, membri în organul executiv, la fel, persoane integre și profesioniste cu intenții nobile, care vor lucra zi de zi pentru a dezvolta banca și a câștiga încrederea deponenților, a remarcat guvernatorul.

În baza angajamentelor Acordului de Asociere UE-RM, BNM a implementat cerințele Basel III prin transpunerea etapizată a cadrului prudențial al UE pentru sectorul bancar (pachetul CRD IV/CRR). Cadrul național stabilește reguli compatibile celor din UE. Acest fapt asigură potențialilor investitori o previzibilitate a regulilor de licențiere și de activitate ale sistemului bancar autohton. Cadrul normativ național ce reglementează activitatea băncilor este ajustat la cel european, este de menționat. Acesta nu presupune un tratament preferențial față de potențialii investitori. Accesul pe piață și alte cerințe prudențiale sunt unice și prevăd un tratament echitabil atât pentru investirii autohtoni, cât și pentru cei străini.

În ceea ce privește interesul din partea investitorilor, guvernatorul a subliniat că, datorită reformelor realizate de BNM, sectorul bancar a devenit foarte atractiv pentru investitori, dar e nevoie ca toate sectoarele-cheie ale statului să corespundă așteptărilor investiționale. Este vorba despre imaginea de ansamblu a țării, fără îndoială o justiție de calitate, stabilitate și eficiență legislativă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE