Ministerul Finanțelor se ambiționează ca legea privind salarizarea unitară să intre în vigoare la 1 decembrie curent. Astfel, primul salariu care va fi plătit la începutul anului viitor ar putea fi achitat în conformitate cu noua lege. Declarația aparține ministrului finanțelor, Octavian Armașu, transmite IPN.
Ministrul spune că în baza noii legi va exista posibilitate ca în fiecare an să fie revizuită grila de salarizare pentru tot sectorul public prin revizuirea nivelului minim. „Pentru anul viitor, pentru marea majoritate, noi stabilim nivelul minim de 1500 de lei. Conform calculelor noastre, pentru 2020 vom putea merge la 1700 de lei, peste doi ani – la 1900. Cam în fiecare an va fi o creștere de 10%”, a menționat Octavian Armașu la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV.
Ministrul spune că în fiecare an fondul de salarizare crește cu 800-900 de mii de lei. Anul viitor se va înregistra iarăși un salt de circa 1,3 miliarde de lei, de aceea, această majorare a salariilor nu este ceva ieșit din comun.
Directorul Institutului Economiei de Piață Roman Chircă este de părere că reforma respectivă nu asigură o creștere spectaculoasă a salariilor și nu rezolvă toate problemele în ceea ce ține de veniturile în sectorul public. Ea targhetează problema sărăciei și discrepanței uriașe salariale din sectorul public.
Mihail Lașcu, președintele Federației Sindicatelor „SINDLEX”, spune că își dorește transparență decizională pe acest subiect, dar și consultarea sindicatelor. „Atunci când nu se oferă această consultare și aflăm despre proiect post-factum, este foarte complicat să aduci o îmbunătățire cu propunerile din partea sindicatelor”, susține Mihail Lașcu.