Ocolul Silvic Bobeica, raionul Hâncești, prejudiciază anual statul cu cel puțin 2 mln 500 de mii de lei, drept urmare a ilegalităților care au loc la întreprindere. Declarația îi aparține lui Vasile Frunza, fost pădurar la Ocolul Silvic Bobeica. Într-o conferință de presă la IPN, ex-pădurarul a presupus că o parte din acești bani ar merge în buzunarul unor responsabili, ca ei să mușamalizeze fărădelegile din ramura silvică.
Fostul pădurar a opinat că Anatolie Untu, șeful Ocolului Silvic Bobeica, din 2017, dorește ca el să fie înlăturat de la postul de pădurar. În vara anului 2018, au fost efectuate controale în ramura silvică. Pentru că Anatolie Untu a vrut să își apere onoarea și demnitatea, ar fi găsit un țar ispășitor, astfel că toate feredelegile ar fi fost puse pe seama lui Vasile Frunza. „Pe parcurs, domnul Untu ne indica să facem reparații, să colectăm sume de bani, care trebuiau sustrase din pădure”, susține ex-pădurarul de la Bobeica.
După o investigație jurnalistică, publicată de ”Ziarul de Gardă”, Anatolie Untu a avut o anchetă de serviciu și a fost suspendat din funcție pentru 10 zile. „Totodată, am depus un denunț la Procuratura Generală, ca să fiu audiat în baza celor declarate. În aceeași perioadă, am depus și o cerere la Procuratura Generală, ca să mute dosarul de la Procuratura Hâncești la alt organ competent. Am fost la Procuratura Hâncești să dau unele declarații, după care domnul Untu a doua zi cunoștea tot și a început să ascundă din ilegalitățile pe care le comitea. Procuratura mi-a dat răspuns că nu sunt probe și nu este temei pentru a strămuta acest dosar”, a menționat ex-pădurarul Vasile Frunza.
Vasile Frunza a precizat că a fost eliberat din funcție, după efectuarea unui control la Ocolul Silvic Boberica, care ar fi depistat 96 de cioturi de la copaci tăiați. Potrivit ex-pădurarului, aceste cioturi erau vechi, au fost actate, existau procese-verbale pe aceste cioturi, dar nimeni nu a vrut să îl asculte, deoarece ștampila aplicată pe cioturi nu mai era evidentă. Ancheta de serviciu ar fi avut loc în perioada în care Vasile Frunza se afla în concediu anual de odihnă. „A apărut un ordin, în lipsa mea, și o mustrare, care erau semnate de mine, deși în acea perioadă eu nu mă aflam în Republica Moldova”, a precizat Vasile Frunza. Ex-pădurarul a fost restabilit în funcție, după ce instanța de fond i-a dat câștig de cauză, într-un proces de judecată. Dar, după restabilirea sa în funcție, „în pădure era tăiat, pregătit un parchet, care trebuia să fie dat în exploatare. În acest parchet era un surplus de masă lemnoasă foarte enorm, adică trecea de 40 %. Ca să pot să spun în lei, dacă era vândut, era în sumă de 270 de mii de lei. Am avut o înțelegere cu domnul Untu ca să ascund surplusul de masă lemnoasă și ei nu or să atace hotărârea instanței de judecată Hâncești la Curtea de Apel. Ceea ce eu nu am făcut, este o încălcare gravă, am solicitat ca parchetul să fie dat în exploatare și să asiste și alte organe competente”, a detaliat ex-pădurarul de la Bobeica.
Vasile Frunza a spus că, după ce a depus petiții la mai multe instituții competente, va adresa o scrisoare și președintelui țării, Maia Sandu, dar va expedia și o cerere în adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului, pentru „o judecată corectă”.