Misiunea internaţională de observatori a Comunităţii Statelor Independente a constatat că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în pofida unor neajunsuri, s-au desfăşurat transparent şi corect. În opinia observatorilor, cetăţenii moldoveni au putut să-şi exprime liber voinţa. Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă luni, 14 noiembrie, la care au prezentat raportul privind observaţiile de la scrutinul din 13 noiembrie, transmite IPN.
Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a menţionat că observatorii în continuare dau o notă înaltă comunicării cu Comisia Electorală Centrală, cu birourile electorale.
Observatorii CSI au constatat că turul doi al alegerilor s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca şi primul tur, dar remarcă faptul că CEC, între cele două tururi, a luat hotărâri pozitive, iar una dintre cele mai importante este majorarea numărului de buletine de vot. Buletine suplimentare au fost repartizate în secţiile de vot de peste hotare şi la secţiile unde puteau să voteze şi cetăţenii din stânga Nistrului. „Suntem de părere că CEC a acţionat profesionist şi în turul doi”, a menţionat Alexei Sergheev.
Observatorii CSI au constatat că agitaţia şi campania electorală a fost mai activă, dar şi mai dură, candidaţii au renunţat la întrevederi în masă cu oamenii, mai mult s-au folosit de reţele de socializare. „Am urmărit atent şi dezbaterile, constatăm că nu au fost constructive mereu, dialogul conţinea acuzări, iar subiectele discutate la diferite posturi erau practic aceleaşi”, a spus Alexei Sergheev.
Observatorii menţionează că, deşi au fost anumite neajunsuri, nu sunt în stare să influenţeze rezultatele alegerilor. Concluzia de bază a observatorilor CSI e că al doilea tur al prezidenţialelor a fost organizat în conformitate cu Constituţia şi Codul Electoral.