Obiectivul nostru imediat este obținerea statutului de țară candidat, opinii

Comisia Europeană va oferi un raport asupra gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat candidat la aderare, la mijlocul lunii iunie. O spune directorul executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova merită o perspectivă fermă de eurointegrare prin obținerea statutului de candidat. Și reprezentanții majorității parlamentare spun că autoritățile sunt determinate să reformeze și să modernizeze Republica Moldova, astfel încât într-un viitor previzibil să devenim stat membru al Uniunii Europene, notează IPN.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, recunoaște că statutul de stat candidat la aderare nu presupune integrarea imediată a Republicii Moldova, însă va reprezenta un mesaj ferm că suntem așteptați în marea familie europeană. De asemenea, statutul de candidat la aderare ne va asigura fonduri europene suplimentare pentru modernizarea țării.

„Obiectivul imediat pe care trebuie să-l atingem este statutul de țară candidat. Ulterior va veni o etapă cu reforme, pe alocuri, dureroase. E posibil să întâmpinăm și rezistență. Nu spunem că într-un an vom fi membri ai UE, spunem că vom face tot ce depinde de noi ca să îndeplinim criteriile și să lăsăm restul la latitudinea deciziilor politice a fiecărei țări”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Reprezentanții societății civile spun că Republica Moldova s-a apropiat de standardele Uniunii Europene prin implementarea prevederilor Acordului de Asociere, evoluții considerabile fiind înregistrate, în special, pe domeniul economic.

„Republica Moldova a transmis săptămâna trecută răspunsurile la cel de-al doilea chestionar. Comisia Europeană și-a făcut propria evaluare. Către mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană va veni cu această opinie, ulterior decizia va aparține Consiliului Uniunii Europene, statelor membre. Republica Moldova este stat european, noi încă nu îndeplinim toate criteriile de aderare, dar de 8 ani implementăm Acordul de Asociere, cel puțin, din punct de vedere economic integrarea se întâmplă”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

Rezoluția Parlamentului European prin care eurodeputații recomandă instituțiilor europene să ne ofere statut de candidat, este un mesaj politic și nu poate influența deciziile țărilor membre, spune Alexandru Slusari.

„Această decizie a Parlamentului European este una politică și are un caracter de recomandare. Într-adevăr, avem cel mai favorabil context geopolitic. Dar să nu ne grăbim cu aplauzele. E nevoie de multă muncă pe intern, iar totul mai depinde de situația internațională și în primul rând de rezultatele războiului ”, a spus ex-deputatul Alexandru Slusari.

Ieri, președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul de la Élysée,  Emmanuel Macron. În timpul discuțiilor, șeful statului a menționat că Republica Moldova contează pe sprijinul Franței pentru a primi statutul de candidat la aderare. „Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a spus Maia Sandu la Paris.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.