Indicatorii din matricea de politici privind aplicarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost realizaţi în proporţie de 55%, arată un comunicat de presă al Ministerului Economiei, citat de IPN.
„Este o tendinţă mai mult decât pozitivă, dat fiind faptul că la finele lunii aprilie acest indicator avea gradul de realizare doar de 11%”, a apreciat Philip Santens, liderul proiectului „Asistenţă Tehnică pentru implementarea DCFTA în Moldova”.
„Delegaţia Uniunii Europene rămâne şi în continuare un partener de încrede în implementarea programelor de suport bugetar pentru implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător deoarece în perioada respectivă de timp autorităţile Republicii Moldova au dat dovadă de responsabilitate şi dorinţă de a implementa reformele asumate”, a mai spus Philip Santens.
Potrivit viceministrului economiei, Vitalie Iurcu, pentru a beneficia pe deplin de suportul bugetar oferit în calitate de asistenţă tehnică din partea UE, până la finele anului curent este necesar ca Ministerul Finanţelor să întreprindă măsurile necesare pentru a pune la dispoziţie mijloacele financiare planificate în scopul lansării de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a achiziţiilor de echipamente şi consumabile pentru expres-teste. Organizaţia pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii urmează să asigure finalizarea cât de curând posibil a achiziţiilor pentru iniţierea lucrărilor de construcţie a două incubatoare de afaceri noi până la sezonul rece.
Următoarea şedinţă a Comitetului de supraveghere este planificată pentru prima jumătate a lunii decembrie, în cadrul căreia va fi făcută analiza prealabilă a realizării matricei de politici privind aplicarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător pentru 2016.