Obiective cu încărcătură istorică de categorie naţională, în stare avansată de degradare

Trei obiective cu încărcătură istorică de categorie naţională se află în stare avansată de degradare. Este vorba despre complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ, Conacul Stroiescu din Brânzeni, acelaşi raion, şi Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni. Pentru a sensibiliza oamenii de rând, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Consiliul naţional al monumentelor istorice din Republica Moldova au realizat trei filmuleţe.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Ștefăniță, director general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a precizat că imobilele Spitalului din Stolniceni, Edineţ, sunt abandonate. În opinia sa, dacă funcţionarii publici din ţară lucrau mai bine, acest spital în prezent ar fi putut trata mulţi pacienţi din nordul Moldovei, inclusiv pacienți cu COVID-19, dar şi pe cei cu alte maladii. Cu referire la Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni, Ion Ștefăniță a remarcat că este vorba de o altă istorie tristă – istoria unui monument istoric protejat de stat doar pe hârtie. ,,Atunci când politicul de la Chişinău este pe baricade, ei nu mai vad ce se întâmplă în restul ţării, dar ţara se ruinează. Este cazul ca aceste materiale să fie o lecţie învăţată şi de funcţionarii la nivel central, şi funcţionarii la nivel local”, a opinat Ion Ștefăniță.

Conacul Stroiescu din Brânzeni, Edineţ, are tavanele prăbuşite. Este un monument de istorie, monument arhitectual, cu funcţionalitate de spital, precizează Ion Ștefăniță. Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spune că autorităţile publice centrale trebuie să comunice mai mult cu cei de la nivel local, să acționeze împreună pentru a valorifica aceste obiective. „Stimaţi modoveni, cei plecaţi de acasă, care au intrat în hemoragie socială, să revenim la vatră! Cei care au rămas acasă – să fim mai uniţi într-o comunicare constructivă şi împreună să schimbăm lucrurile la noi acasă”, a îndemnat Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a menţionat că Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Consiliul naţional al monumentelor istorice a venit cu o solicitare către Consiliul Audiovizualului ca să transmită aceste materiale video de sensibilizare către toate sursele mass-media din Republica Moldova. Dar CA le-a refuzat solicitarea, pe motiv că regulamentul nu permite ca un spot mai mare decât 1,5 minute să fie inclus în categoria promourilor sociale.

Spoturile video, cu genericul: „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”, au fost realizate în colaborare cu Casa de Producţie „Symbol Media” și vin să sensibilizeze societatea, implicit agenții economici, privind necesitatea de a restaura și valorifica monumentele de arhitectură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.