Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est. Propunerea a fost făcută marţi, 3 iunie, la Varşovia, în timpul turneului european al oficialului american, care spune că această iniţiativă trebuie să servească şi dezvoltării capacităţilor ţărilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, transmite IPN.

Potrivit versiunii electronice româneşti a Agenţiei Mediafax, Casa Albă a anunţat că această măsură are ca scop să le permită statelor menţionate să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi să-şi consolideze propria apărare.

Dacă acest plan va fi aprobat, va fi o măsură concretă a lui Barak Obama de a-şi reasigura aliaţii din Europa de Est şi de a transmite Rusiei că Washingtonul se opune acţiunilor sale în Ucraina. Acest plan vizează să intensifice exerciţiile şi antrenamentul trupelor şi forţelor aeriene trimise de către Statele Unite în Europa. El prevede trimiterea unor experţi americani în ţările est-europene, pentru pregătirea instalării unor echipamente şi ameliorării infrastructurilor, care ar putea servi rapid NATO în caz de necesitate.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, planul prevede, de asemenea, o participare crescută a forţelor navale americane în cadrul NATO, mobilizate în special în Marea Neagră şi în Marea Baltică. Washingtonul ar putea, de asemenea, să îşi revizuiască prezenţa militară în Europa în funcţie de noile provocări la adresa securităţii acestui continent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.