Un joc neinspirat din partea ambelor părți. Astfel comentează deputatul PAS, Oazu Nantoi, întrevederea dintre vicepremierul Oleg Serebrian și reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, după intrarea în vigoare a modificărilor operate la Codul Vamal, care impun agenții economici din stânga Nistrului să achite taxe vamale în bugetul republicii Moldova. De asemenea, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în contextul în care regiunea transnistreană deține pârghii de șantaj în raport cu guvernarea de la Chișinău, legislația ar putea să nu fie respectată, notează IPN.
Ieri, după discuțiile cu reprezentanții Tiraspolului, vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că decizia Chișinăului de reintegrare economică a regiunii transnistrene este de neclintit. Se întâmplă după ce, de la 1 ianuarie, prin modificările aduse Codului Vamal, au fost eliminate facilitățile fiscale de care se bucurau anterior agenții economici din stânga Nistrului.
„Războiul din Ucraina a izolat această fâșie de pământ de Rusia, ei au devenit mult mai vulnerabili. În prezent, avem un concubinaj între malul stâng și malul drept, dacă ne uităm la sectorul energetic. Ei produc energia din gazul rusesc furat și o oferă malului drept, iar noi plătim un preț rezonabil. Noi întreținem acest regim. Ce s-a întâmplat la Tiraspol, este mai degrabă un spectacol. Cei de la Tiraspol știu că legea este deja votată și trebuie s-o execute. Are loc un joc fără inspirație de ambele părți. Întrebarea care rămâne deschisă este: cum procedăm în continuare”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În același context, președintele CUB, Igor Munteanu, se întreabă dacă noile prevederi ale Codului Vamal vor fi aplicate în raport cu agenții economici din stânga Nistrului, în condițiile în care Tiraspolul, având pârghia energetică, poate șantaja Chișinăul.
„Sunt multe situațiile când regiunea transnistreană a ținut sub control autoritățile de la Chișinău, pentru că are pârghii de influență, energetice, accesul la terenuri și altele. Această extindere a spațiului vamal este o tendință absolut obiectivă, organică și necesară. Modificările la Codul Vamal au fost anunțate cu trei ani în urmă, deci, agenții economici ar fi trebuit să se pregătească, dar aici apare dimensiunea politică. Poți să aduci amendamente la un Cod Vamal, când te aștepți ca cealaltă parte să se conformeze. Iar atunci când cealaltă parte este obișnuită cu elementele de șantaj și presiune, s-ar putea ca ei să nu se conformeze rigorilor”, a spus liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.
Drept răspuns la obligarea agenților economici din stânga Nistrului să achite taxe vamale, administrația de la Tiraspol a anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.