Oamenii trebuie informați la cel mai înalt nivel despre referendum, Alexandr Kalinin

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin, se pronunță pentru informarea la cel mai înalt nivel a cetățenilor cu drept de vot despre referendumul din 24 septembrie, inițiat de președintele Igor Dodon, dar și despre procedura de înregistrare prealabilă lansată de Comisia Electorală Centrală. Congresul își exprimă îngrijorarea față de modul și nivelul organizațional al unui asemenea eveniment, pe care îl consideră deosebit de important pentru întregul stat moldovenesc.

Solicitat de IPN, Alexandr Kalinin a declarat că, spre regret, oficialii guvernării Republicii Moldova nici într-o formă până la ziua de astăzi nu s-au adresat către diaspora din Federația Rusă. Diaspora din Federația Rusă nu este la curent cu acest subiect decât din presa națională.

Liderul Congresului a spus că cetățeanului moldovean care se află peste hotare trebuie să-i fie clar de ce să părăsească locul de muncă pentru o zi, suportând toate cheltuielile bănești, ca să participe la referendum. Or, astăzi oamenii nu sunt informați cu privire la referendum și nici la înregistrarea prealabilă. Astfel, există riscul ca cifra participanților să fie minimă. „Afirmația dată reiese din ceea că, dacă vorbim despre alegerile prezidențiale sau parlamentare din Republica Moldova, cetățenilor le este clară procedura și care întrebare le este pusă de către stat. Nu și în cazul referendumului”, a mai spus reprezentantul diasporei.

În perioada 11 iulie – 9 august, cetățenii cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului din 24 septembrie se pot înregistra în prealabil prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care se află. Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiați din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare în străinătate.

La referendumul consultativ inițiat de Igor Dodon cetățenii vor răspunde la patru întrebări: dacă sunt de acord cu anularea legii care a convertit în datorie de stat creditele de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare; dacă acceptă ca președintelui să-i fie delegate împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent; dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și dacă sunt de acord cu predarea în școli a Istoriei Moldovei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.