Oamenii nu au înțeles corect măsurile de relaxare, șeful ANSP

În mai multe state din regiune s-a înregistrat o stagnare, cu descreștere ulterioară, a numărului cazurilor noi de COVID-19, pentru ca mai apoi numărul iarăși să crească, inclusiv în Republica Moldova. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, spune că acest lucru se întâmplă din cauza neînțelegerii de către oameni a ceea ce înseamnă măsurile de relaxare, care presupun „acomodarea cu COVID-19, respectând măsurile de protecție”, lucru care a fost neglijat.

Săptămâna precedentă, față de cea anterioară acesteia, în țară s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 cu 20%, iar numărul de decese cu 2%. Incidența la un milion de populație este 3 086 de cazuri. Nicolae Furtună spune că este un indicator înalt, dar nu este cel mai înalt din lume și nici din regiune. Mortalitatea este de 107 cazuri la un milion populație. Rata fatalității este de 3,5%, comparabilă cu cea din Cehia sau Estonia.

În ultimele șapte zile crește numărul de cazuri în teritoriile administrative unde înainte erau înregistrate puține cazuri, precum: Taraclia, UTA Găgăuzia sau Drochia.

Cu noul tip de coronavirus sunt infectate 99 de femei gravide și 628 de copii. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează că terenurile de joacă sunt o zonă de risc pentru infectarea copiilor.

Cele mai mari riscuri de infectare sunt în parcuri, piețe, centre comerciale, transportul public și biserici. Zece preoți s-au infectat până acum, iar unul a decedat. Ieri și alaltăieri am resimțit zilele când s-au cumpărat pomeni de Paștile Blajnilor”, a spus Nicolae Furtună, comentând numărul sporit de cazuri confirmate în ultimele zile.

Svetlana Lupu, Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că numărul de paturi în spitale pentru bolnavii cu COVID-19 este unul flexibil, având în vedere că persoanele se tratează și se externează, cineva moare, iar alții vin în loc. Situația epidemiologică din unele regiuni duce la o suprasolicitare a sistemului și implică deschiderea spațiilor noi sau transportarea pacienților la alte instituții unde sunt locuri disponibile. Situația e mai tensionată în regiunea de sud și în Chișinău.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că, reieșind din evoluția situației epidemiologice, se va decide, la necesitate, reprofilarea unor secții și activarea unor spitale cu profil COVID-19.

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Republica Moldova, de la declanșarea epidemiei, a depășit cifra de 10,7 mii. 382 de oameni au murit. Peste patru mii sunt cazuri active.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.