Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului au nevoie de un angajament real, oficial

„Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului au nevoie de un angajament real din partea părților să lase deoparte divergențele și să avanseze în procesul de reglementare”. O spune reprezentantul special al președintelui suedez în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting. La sfârșitul vizitei sale în Republica Moldova, oficialul a felicitat părțile pentru implicarea activă în negocieri la începutul anului și le-a îndemnat să intensifice eforturile pentru a obține rezultate tangibile în 2021, transmite IPN.

„La începutul acestui an au avut loc întâlniri constructive la nivelul reprezentanților politici și grupurilor de lucru ale experților. Acestea sunt evoluții promițătoare, iar dialogul trebuie să continue pentru a rezolva problemele de moment pentru ambele părți în timp util”, a declarat ambasadorul Mayr-Harting, citat într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova.

La Chișinău, Mayr-Harting s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, și cu vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și cu reprezentantul politic, Vitali Ignatiev.

În cadrul discuțiilor sale, Mayr-Harting a făcut schimb de opinii privind prioritățile pentru reglementare în acest an și posibilitatea de a trece la aspectele esențiale, inclusiv protecția drepturilor omului și libertatea de circulație. El a promis sprijinul deplin al președintelui suedez în exercițiu al OSCE pentru facilitarea procesului de reglementare în conformitate cu principiile independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

„Am convenit cu părțile să ne concentrăm asupra implementării depline și continue a pachetului „Berlin-plus” și să identificăm noi măsuri comune de consolidare a încrederii pentru a aprofunda încrederea între cele două maluri”, a declarat Mayr-Harting. „Salut decizia părții transnistrene de a elimina punctele de control instalate în contextul pandemiei, care vor contribui în mare măsură la reducerea tensiunilor și la crearea condițiilor favorabile pentru combaterea pandemiei într-un spirit de unitate și solidaritate”, a mai spus oficialul.

În cadrul întâlnirilor sale de la Chișinău și Tiraspol, reprezentantul special a încurajat părțile să sporească rolul femeilor în procesul de reglementare, inclusiv prin identificarea unor femei care să conducă discuțiile în cadrul grupurilor de lucru în calitate de copreședinți, precum și în alte funcții.

În cursul vizitei sale, oficialul s-a întâlnit cu o serie de părți interesate pentru a înțelege mai bine oportunitățile de a îmbunătăți sprijinul pentru părți, inclusiv cu liderii partidelor politice parlamentare și ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor. El a menționat că o soluție durabilă și cuprinzătoare pentru conflictul transnistrean va necesita un consens larg în cadrul Republicii Moldova, precum și în rândul partenerilor internaționali în procesul de reglementare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.