Oamenii de creaţie, nemulţumiţi de modificarea frecventă a legislaţiei în domeniu

Oamenii de creaţie din Moldova susţin că modificările legislative promovate de către Parlament împiedică organizaţiile responsabile de gestionarea drepturilor de autor să activeze normal, pe motiv că nu mai reuşesc să se adapteze schimbărilor frecvente de reguli.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Viorica Nagacevschi, preşedintele asociaţiei obşteşti „Oficiul Republican al Dreptului de Autor”, a spus că Parlamentul a solicitat, la sfârşitul anului precedent, ca fiecare organizaţie de gestionare a drepturilor de autor să-şi evalueze produsele şi să raporteze care este cota parte pe care o deţine pe piaţă. În perioada ianuarie-martie curent, 3 din cele 4 organizaţii prezente pe piaţă au făcut rapoartele cerute.  Fiind solicitaţi prea mult în pregătirea rapoartelor, organizaţiile au fost nevoite să stopeze activităţile de colectare a onorariilor pentru drepturile de autor.

Viorica Nagacevschi a mai spus că Parlamentul a modificat pe ultima sută de metri un proiect de lege, favorizând o singură organizaţie de gestionare a drepturilor colective şi, dacă acest proiect va fi adoptat, alte 3 organizaţii vor pierde dreptul să mai colecteze onorarii.

Avocatul asociaţiei, Alexandru Melnic, a declarat jurnaliştilor că organizaţiile de gestionare a drepturilor de autor nu mai fac faţă la toate modificările legislative promovate în domeniu. În 2012 s-a decis demonopolizarea sectorului, au apărut încă 3 organizaţii pe lângă cea care deţinea atunci monopolul. În 2 ani acestea şi-au lărgit componenţa şi, în sfârşit, au reuşit să pună la punct un mecanism de colectare a onorariilor pentru drepturile de autor. Însă, la sfârşitul lui 2013, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală şi-a abrogat decizia luată doar cu un an în urmă, prin care a avizat 4 organizaţii  să gestioneze drepturile de autor şi conexe.

Compozitorul Liviu Ştirbu, care este şi preşedintele asociaţiei naţionale „Copyright”, interpreta Nelly Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei interpreţilor din Republica Moldova, Valy Boghean,  Adrian Ursu şi Nona Marian au declarat, în aceeaşi conferinţă, că modificările legislative propuse în Parlament nu au fost discutate cu oamenii de creaţie. Aceştia sunt îngrijoraţi că se doreşte favorizarea unei singure organizaţii şi bănuiesc că parlamentarii ar avea interese ascunse promovând aceste modificări.

  • viorica nagacevschi despre situatia din domeniu.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.