Oamenii au prins gustul proiectelor de eficienţă energetică, ministrul economiei
Lansarea industriei de producere a energiei din surse alternative este unul din evenimentele economice pozitive ale anului 2012, constată vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Într-un interviu Info-Prim Neo din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, {publicat la 14 decembrie}, oficialul a remarcat că această industrie nu doar a fost lansată, dar pare să se extindă.
În opinia lui Valeriu Lazăr, există toate şansele de atingere a obiectivelor Strategiei Energetice privind producerea, către anul 2020, a energiei din surse alternative până la 20% din consum. Alte 20% oficialul speră să le obţinem din implementarea proiectelor de eficienţă energetică.
„În ultimele şedinţe ale Guvernului au fost aprobate toate documentele normative necesare pentru activitatea Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE). Între timp, am lucrat cu toate consiliile raionale ca să fie numiţi, conform prevederilor legislative, managerii energetici, câte unul în fiecare raion şi oraş. Cu mici excepţii, avem angajate aceste persoane. În prezent se desfăşoară diverse instruiri pentru acestea. În paralel, Agenţia pentru Eficienţă energetică organizează diverse seminare de informare. Astfel anticipăm lansarea proiectelor de eficienţă energetică care vor fi finanţate din FEE”, a spus Valeriu Lazăr.
Vicepremierul a precizat că suma de 100 de milioane de lei alocată din buget în FEE în anul curent va fi transferată în 2013, întrucât FEE este un fond de tip revolving. La aceşti bani se adaugă 160 de milioane de lei care vor fi alocaţi în anul viitor. „Este o sumă bună, acum Agenţia pentru Eficienţă Energetică colectează proiecte. Iniţial termenul-limită de prezentare a acestora a fost 27 noiembrie, acesta va fi prelungit însă până în februarie. Dăm suficient timp ca să fie selectate cele mai bune proiecte”, a spus Valeriu Lazăr.
Potrivit ministrului economiei, oamenii au prins gustul proiectelor de eficienţă energetică, sectorul privat chiar a luat-o înaintea sectorului public. „Dacă noi prin proiectul „Energie şi Biomasă” (14 mln euro) am dotat o parte din instituţiile publice cu cazane care lucrează pe biomasă, sectorul privat foarte repede a recepţionat semnalul şi a procurat cazane din bani proprii. Intuind că va fi cerere, produc brichete, unii chiar le exportă. Pentru a stimula oferta şi a spori competiţia, am anunţat un concurs prin care oferim în leasing pe trei ani, fără dobândă, utilaj de producere a acestor brichete. Adică, ne mişcăm pe partea cererii în sectorul public, dar şi a ofertei în sectorul privat”, a remarcat vicepremierul.
Valeriu Lazăr s-a referit şi la proiectul de eficienţă energetică, finanţat de BERD, spunând că agenţii economici au valorificat dintr-o suflare cele 20 de milioane de euro din liniile de creditare. Iar ultimul proiect lansat de BERD este pentru sporirea eficientei energetice în sectorul rezidenţial. „Sunt sigur că şi asociaţiile de locatari, alţi beneficiari, vor prinde gustul acestor proiecte de eficienţă energetică. Atunci când vor vedea că măsuri, la prima vedere simple, pot micşora factura cu 20-30 şi chiar 40%”, s-a arătat optimist oficialul.
Interviul cu Valeriu Lazăr continuă ciclul de 12 interviuri Info-Prim Prim Neo cu genericul: „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”. Până acum şi-au expus opinia despre prestaţia anului care se scurge premierul Vlad Filat, liderul PCRM, Vladimir Voronin, şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush. Urmează interviuri cu ministrul justiţiei, Oleg Efrim; primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, şi alţi intervievaţi.