O treime din hotărârile CEDO împotriva Guvernului R. Moldova au fost pronunţate în prima jumătate a anului curent
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova, doar în prima jumătate a anului curent, în 21 de cauze, ceea ce reprezintă circa o treime din numărul total de hotărâri pronunţate de Curtea de la Strasbourg de condamnare Guvernului de la Chişinău.
Până la 1 ianuarie 2007, CEDO a pronunţat 45 de hotărâri în 43 de cauze.
În perioada 1998-2006, la CEDO au parvenit circa 2800 de cereri din partea cetăţenilor moldoveni. Dintre acestea, aproape 380 au fost comunicate Guvernului, sau declarate admisibile, în timp ce peste 840 au fost declarate inadmisibile.
În hotărârile de condamnare a Guvernului RM de către Curtea de la Strasbourg, cel mai des se invocă încălcarea prevederilor Convenţiei Europene ce ţin de protecţia proprietăţii, dreptul la un proces echitabil şi, în special, ce ţine de neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, condiţiile de detenţie etc. Pentru încălcarea dreptului la libera exprimare, R. Moldova a fost condamnată în cel puţin patru cauze la CEDO.
Mai multe de jumătate din hotărârile CEDO împotriva Guvernului moldovean au fost pronunţate pentru cauze depuse în anii 2002-2003. Din totalul celor peste 60 de hotărâri, doar 11 se referă la cereri depuse până în anul 2001.
Pentru încălcarea prevederilor Convenţiei Europene, guvernul R. Moldova a fost obligat de către CEDO să achite despăgubiri şi cheltuieli de peste 800 mii euro, ceea ce este echivalent cu circa 15 milioane de lei.