O treime din decesele din spitale pot fi evitate. Autoritățile inițiază reforma sistemului

O treime din cei care mor în spitale ar putea să trăiască dacă s-ar asigura un sistem eficient de servicii spitalicești. De această părere este directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocan. Într-o ședință organizară la Ministerul Sănătății, la care a fost prezentat proiectul de reformare a spitalelor din țară, Mihail Ciocan a spus că o reformă este mai mult decât necesară. În lipsă de utilaje și echipamente moderne, instituțiile medicale nu pot face față situației, transmite IPN.

Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat că în prezent capacitatea spitalelor nu corespunde așteptărilor și nici cerințelor pacienților, iar fără o reformă profundă nu poate fi vorba despre o schimbare de situație. „Azi avem 71 de instituții publice care prestează servicii spitalicești și constatăm ca un număr excesiv de paturi generează cheltuieli iraționale. Anul acesta peste 3 miliarde de lei din cele 6 miliarde alocate sistemului de sănătate au mers pentru finanțarea sectorului spitalicesc”, a spus Ruxanda Glavan.

Ministrul sănătății a subliniat că avantajele reformei vor fi concentrarea și utilizarea eficientă a resurselor umane disponibile și a investițiilor necesare în 11 spitale regionale, care vor avea capacitatea din punct de vedere al resurselor, echipamentelor, dotării pentru a presta servicii de calitate pentru circa 300 de mii de pacienți. Totodată, banii care vor fi primiți sub formă de finanțare de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, vor fi utilizați pentru pacienți și nu pentru întreținerea și renovarea spațiilor care nu sunt utilizate.

Proiectul discutat prevede crearea a patru spitale centrale, 11 regionale, spitale specializate, de îngrijiri cronice și un spital universitar. În total ar urmă să funcționeze 19 instituții medicale în toată țara.

Viceministrul sănătății, Oleg Creciun, a menționat printre problemele spitalelor din țară – echipamentul învechit, rata extrem de mică de ocupare a paturilor în spitalele raionale mari. În mai multe instituții sunt spații foarte mari neutilizate, pe când secțiile de boli cronice sunt supraîncărcate, dar și condițiile din spitale sunt nesatisfăcătoare.

Reforma prevede că pacienții cu urgențe vor veni în spitalele regionale, iar cei cronici vor fi internați în spitalele locale. Regula de bază de amplasare a noilor instituții medicale este ca drumul până la un pacient urgent să nu depășească ca timp 60 de minute – „ora de aur”.

Costul estimativ al unui spital central dotat cu tot echipamentul necesar este de circa 80 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.