O tehnică arhaică de încondeiere a ouălor, încercată de copii la Biblioteca „Ion Creangă”

O tehnică arhaică de încondeiere a ouălor a fost realizată într-un atelier la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Peste douăzeci și cinci de copii, utilizatori devotați ai bibliotecii, și părinții acestora au avut ocazia să cunoască tehnica de încondeiere a ouălor cu ceară și băi succesive de culoare, precum și să afle semnificația oului pentru lumea creștină, transmite IPN.

Muzeograful Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Sebastian Paic, care a moderat acest atelier, a spus că tehnica de încondeiere a ouălor cu ceară și băi succesive de culoare presupune protejarea culorii cu ajutorul chișiței sau condeiului. „Mai întâi se desenează modelul sau structura decorului care se numește țărănește „urzealăˮ. După care introducem oul în vopsea de culoare galbenă. Pe urmă acoperim cu ceară locul care vrem să rămână galben, punem în vopsea de culoare roșie, apoi acoperim cu ceară spațiul care vrem să rămână roșu. După aceasta etapă în unele zone se folosea și vopsea neagră, se acoperea cu vopsea neagră care devenea fondul. Dar în final se îndepărtează ceară prin încălzire și așa se obține oul încondeiatˮ, a explicat muzeograful.

Sebastian Paic a afirmat că pe teritoriul României cel mai vechi ou descoperit  încondeiat cu această tehnică datează din secolul șase. Oul decorat în diverse tehnici este asociat cu sărbătorile pascale. „Oul este un simbol al nașterii, al vieții. Probabil că din cele mai vechi timpuri, arhaic, omul era fascinant cum dintr-o piatră se naște viață, de aceea oul a fost asociat cu aceste mituri de creare a lumii și facere a omului. Iar în creștinism a fost preluat, resemantizat în cheia creștină. Și nu întâmplător el este asociat primăverii, când renaște natura, dar și sărbătorilor pascale care au loc tot primăvara, când sărbătorim Învierea Mântuitorului Isus Hristos.ˮ

Eugenia Bejan, directorul general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a spus că este pentru prima dată când în biblioteca se organizează un atelier de încondeiere la care participă copiii. „Practicând la acest atelier de încondeiere a ouălor de Paști, ei vor memoriza tehnica de decorare și mai departe o vor aplica și o vor transmite altor colegiˮ, a subliniat directorul bibliotecii.

„Această înseamnă sărbătoarea Paștelui –  să fim mai buni, să împărtășim dragostea celor în jur. Biblioteca este un spațiu unde nu doar citim, dar și unde învățăm lucruri noi, comunicăm, ne formăm anumite abilitățiˮ, a menționat Eugenia Bejan.

Atelierul de încondeiere a ouălor de Paști a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.