O sculptură-simbol în memoria victimelor violenței în familie, inaugurată la Valea Morilor

O sculptură-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței în familie a fost inaugurată în Parcul Valea Morilor. Acțiunea are loc în contextul Campaniei Naționale „16 zile de activism împotriva violenței în baza de gen” și este susținută de Centrul de Drept al Femeilor și Ambasada SUA în Moldova, transmite IPN.

Ambasadorul Dereck Hogan, prezent la eveniment, a menționat că violența în familie nu este doar o problemă individuală, ci o preocupare la nivel de comunitate. El a încurajat factorii de decizie să continue eforturile pentru punerea în aplicare a Strategiei naționale și a Planului de Acțiune pentru combaterea violenței împotriva femeilor. „Ambasada Statelor Unite, prin intermediul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, va asigura un parteneriat continuu pentru a vă ajuta să atingeți aceste obiective”, a declarat ambasadorul.

În perioada 2014-2018, în Republica Moldova și-au pierdut viața 144 de femei în urma actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau un alt membru al familiei. În context, Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale a menționat că Moldova este la etapa în care urmează să-și asume angajamentul de ratificare a Convenției de la Istanbul. „Este importantă monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacționat fiecare dintre autorități și ce poate fi făcut pentru a preveni astfel de cazuri”, a spus ministra.

Pavel Voicu, ministrul afacerilor interne, a venit cu un apel către victimele violenței în familie să nu tolereze agresiunea, să apeleze serviciul unic 112 sau să meargă la cel mai apropiat sector de poliție. Potrivit ministrului, pe parcursul acestui an, poliția a emis peste trei mii ordine de restricție de urgență în privința agresorilor.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevshi, a venit cu un apel către bărbați să nu folosească violența ca formulă prin care cred că pot deveni mai buni. De asemenea, a recomandat organelor competente ca, atunci când o victimă a violenței în familie cere ajutor, să nu identifice formule de împăcare cu agresorul, ci să aplice legislația din domeniu.

Natalia Vîlcu, directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor, susține că victimelor violenței în familie le este frică și rușine să vorbească despre abuzurile prin care trec. Iar atunci când decid să vorbească și să ceară ajutor, nu sunt întotdeauna sunt auzite, pentru că cei care trebuie să intervină consideră că problema violenței în familie este una privată și nu merită atenție. „Prin abordarea sistemică a acestui subiect, împreună, cu timpul, vom putea schimba atitudinea față de fenomenul violenței în familie și vom ajunge la înțelegerea clară că violența în familie este o infracțiune și nu trebuie tolerată”, a spus Natalia Vîlcu.

O sculptură similară a fost inaugurată și la Tiraspol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.