O profesoară este cercetată penal pentru corupţie în perioada examenelor de bacalaureat
O profesoară de la liceul „Kiril şi Metodiu” din capitală, numele căreia poliţia a refuzat să-l facă public, este cercetată penal pentru corupţie. Diriginta unei clase a XII-a ar fi încasat ilegal bani de la părinţi pentru a organiza diferite manifestări, inclusiv banchete, cadouri, achitarea restanţelor la examene, precum şi pentru alte acţiuni, calificate de poliţie drept ilegale. Ancheta a constatat că 3 elevi din această clasă nu au susţinut examenul de bacalaureat la câteva discipline, iar diriginta le-a propus să achite câte 50 de dolari pentru a susţine probele suplimentare, spunând că aceasta a fost indicaţia conducerii liceului, a declarat marţi, 17 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă şeful adjunct al Direcţiei Investigarea Fraudelor din cadrul MAI, Oleg Puţuntică.
În prezent, poliţia investighează dacă administraţia liceului este implicată în acest caz de corupţie. Potrivit lui Puţuntică, 28 de părinţi ar fi achitat sumele cerute de profesoară, pentru a le asigura copiilor succesul la bacalaureat, iar astfel de cazuri ar fi avut loc şi în alte clase, de la o singură clasă fiind colectaţi 2800 de dolari. Puţuntică susţine că profesoara a recunoscut că a solicitat bani de la părinţi.
În cazul în care va fi găsită vinovată, profesoara riscă o amendă în mărime de la 500 la 1500 unităţi convenţionale sau privaţiune de libertate pe un termen de 2-5 ani. Reprezentantul MAI a mai spus că părinţii refuză să coopereze cu poliţia şi nu vor să facă depoziţii privind sumele de bani pe care le-au achitat ilegal. Acesta este singurul caz de corupţie la examenele de bacalaureat, investigat de poliţie.
Timp de 6 luni, Direcţia Investigarea Fraudelor a elucidat 244 de cazuri de corupere, dintre care 70 la sută sunt examinate de instanţele de judecată. Pentru aceste delicte sunt cercetaţi 46 de lucrători medicali, 37 de angajaţi ai instituţiilor de învăţământ. Alte 28 de cazuri ţin de sfera comerţului, 9 cazuri – de serviciile vamale, 11 acţiuni de corupţie au fost semnalate în organele administraţiei publice locale, fiind cercetate şi 10 cazuri de corupere a poliţiştilor.
[În atenţia editorilor!
Va atenţionăm că dl Oleg Puţuntică este şef adjunct al Direcţiei Investigarea Fraudelor din cadrul MAI. Ne cerem scuze pentru eroare.]