O platformă de învățare electronică E-learning, elaborată în Estonia, care conține informații despre sănătatea sexuală și reproductivă la tineri, a fost prezentată profesioniștilor din centrele de sănătate prietenoase tinerilor (rețeaua Youth Klinic Moldova). Platforma de învățare online permite certificarea specialiștilor din diverse domenii care lucrează cu adolescenți și tineri și poate fi accesibilă într-un an și în Republica Moldova, în limba română, dacă va fi susținută.
Platforma a fost adusă la Chișinău de către Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA” și prezentată de formatori din Estonia în cadrul unui seminar, desfășurat în perioada 14-16 noiembrie, pentru circa 30 de specialiști.
Șefa Centrului „NEOVITA”, Galina Leșco, a declarat pentru IPN că, prin această platformă, se dorește implementarea instrumentelor durabile de formare a capacităților umane în sănătatea și dezvoltarea adolescenților, cost-eficiente și moderne. „Platforma E-learning urmează să fie adaptată pentru Republica Moldova, așa încât să cuprindă, tematic, cele șapte probleme prioritare de sănătate cu care se confruntă adolescenții. În versiunea actuală, sunt prezentate mai puține, cu accent pe sănătatea sexual-reproductivă. Va fi un instrument de formare profesională foarte bun, care sperăm că va influența și asupra creșterii calității serviciilor de sănătate pentru adolescenți”, a menționat Galina Leșco.
Managera Centrului „NEOVITA” a precizat că, pentru a adapta platforma estoniană și a o completa cu compartimente noi, sunt necesare resurse, iar o planificare a pașilor următori va avea loc după această prezentare-pilot în Moldova. În prezent, sunt elaborate fișe de competențe ale specialiștilor din centrele YK, iar aceste competențe vor putea fi formate mult mai facil și mai țintit prin accesarea unei platforme electronice de formare profesională.
Formatoarea din Estonia, Mairi Kaha, moașă-ginecolog practician, a detaliat că platforma e-learning, creată pentru specialiștii care lucrează cu tinerii în centre de consultații din Estonia, și nu doar, există în două limbi: estoniană și rusă. Programul conține opt teme pe care trebuie să le treacă specialiștii, cursuri video și alte materiale, iar fiecare temă se încheie cu un test de cunoștințe. Informația de pe platformă poate fi reactualizată.
Angela Chițanu, medic ginecolog la Centrul de sănătate prietenos tinerilor din Leova, spune că este important ca toți angajații din serviciile pentru tineri să aibă o pregătire de bază în domeniu, pentru o consiliere profesionistă a tinerilor care să țină cont și de opiniile lor.
Valeriu Cojocari, șeful Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Calipso” din Anenii Noi, consideră că forma de învățare electronică este binevenită nu doar pentru medici, dar și pentru alte cadre medicale. „Informațiile se bazează pe date științifice argumentate, adaptate pentru categorii de vârstă și, astfel, sunt foarte valoroase”, a subliniat Valeriu Cojocari.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Proiectului „Generație Sănătoasă”, finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și cu suportul Agenției Estoniei pentru Dezvoltare.