O persoană cu COVID-19 este în stare extrem de gravă

Una dintre cele 23 de persoane confirmate cu noul tip de coronavirus se află în stare extrem de gravă, fiind intubată și la respirație asistată. Medicii fac tot posibilul pentru a-i salva viața. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a reiterat apelul către populație să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, transmite IPN.

După ședința Punctului Focal Național, luni, 16 martie, ministra a menționat că alte 19 persoane confirmate cu COVID-19 se află în stare de gravitate medie, cu dianmică pozitivă. Starea a trei pacienți este satisfăcătoare. Duminică a fost înregistrat primul caz de infectare a unui copil de opt ani.

Decese ca urmare a infectării cu COVID-19 nu sunt. Viorica Dumbrăveanu a precizat că din cele 23 de cazuri confirmate, 13 sunt de import, iar zece sunt cu transmitere locală. Este vorba despre infectare printre rude și sunt înregistrate focare: mamă–tată–fecior; soacră–noră și încă o persoană suspectă. Potrivit ministrei, această situație denotă că măsurile de profilaxie trebuie să fie drastice.

Autoritățile atenționează că cea mai eficientă măsură este ca persoanele să rămână acasă și să se abține de la contacte cu persoane terțe. O atenție deosebită trebuie acordată în cazul persoanelor vârstnice, care suferă de boli cardiace, respiratorii și diabeticii. În cazul celor reveniți din zonele de risc, aceștia trebuie să respecte regimul de autoizolare pe un termen de 14 zile.

Persoana care provoacă răspândirea bolii epidemice riscă amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Cât privește nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă se implică pericol pentru sănătatea publică, se sancționează cu amendă până la  25 de mii de lei pentru persoanele fizice și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice. Totodată, vor fi aplicate amenzi de până la 25 de mii de lei și pentru cei care vor prezenta intenționat informații false sau incomplete a datelor ori vor refuza să prezinte date necesare completării fișei epidemiologice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.