O persoană activă este una bine informată – În Moldova se desfăşoară Zilele dreptului de a şti
„O persoană activă este una bine informată”. Acesta este genericul celei de-a V-a ediţii a Zilelor dreptului de a şti, care se desfăşoară în R. Moldova între 22 şi 28 septembrie. Evenimentele sunt organizate de către Centrul de promovare a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie „Acces-info” în colaborare cu alte organizaţii neguvernamentale, transmite Info-Prim Neo.
Zilele dreptului de a şti au demarat cu o conferinţă cu tema „Accesul la informaţie: legislaţie, realitate, perspective”. Pe parcursul săptămânii vor fi organizate mai multe conferinţe, mese rotunde şi seminare, în cadrul cărora vor fi puse în discuţie cooperarea dintre instituţiile publice, mass-media şi societatea civilă, relaţiile dintre presă şi autorităţile de stat, libertatea întrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la libertatea de exprimare etc. În premieră, în acest an, astfel de evenimente vor fi organizate şi alte localităţi decât în capitală.
Scopul este informarea populaţiei despre drepturile şi modalităţile de solicitare a informaţiei oficiale, căile de adresare în instanţa de judecată, sensibilizarea reprezentanţilor autorităţilor publice privind realizarea riguroasă a dreptului la informaţie etc.
Preşedintele Centrului „Acces-info”,Vasile Spinei, susţine că pe parcursul a cinci ani situaţia la capitolul respectării dreptului la acces la informaţie s-a îmbunătăţit. Rezultatele ultimelor monitorizări sunt, totuşi, triste. „Lucrurile nu se schimbă, însă, peste noapte. Atunci când e vorba de realizarea dreptului la acces la informare, trebuie să schimbăm mentalitatea, atât a funcţionarului, cât şi a cetăţeanului, a ONG-istului şi a ziaristului”, spune Vasile Spinei. Dacă timp de opt ani „Acces-Info” s-a axat pe instruirea funcţionarilor, acum organizaţia îşi propune să lucreze mai mult cu populaţia, care nu-şi cunoaşte drepturile, inclusiv dreptul la informaţie. „Trebuie să spunem cetăţeanului: ai dreptul să întrebi despre banii tăi, munca ta, impozitele tale. Întreabă unde s-au dus banii tăi, cât s-a cheltuit pentru reparaţia drumului, construcţia clădirii etc.”, îndeamnă Vasile Spinei.
Viceministrul administraţiei publice locale, Sergiu Tatarov, susţine că autorităţile au obligaţia de a asigura accesul la informaţie, însă ele „nu pot pune în traistă” această informaţie, dacă cetăţeanul nu o cere. Sergiu Tatarov spune că sistemul de comunicare cu presa şi cetăţenii se află în continuă perfecţionare şi că lucrurile au evoluat considerabil în ultimul timp. Astfel, şedinţele Guvernului sunt publice, toate autorităţile publice centrale, dar deja şi cele locale de nivelul la doilea, au pagini web, unde este expusă toată informaţia necesară. În toate autorităţile centrale au fost formate servicii de presă sau desemnate persoane responsabile de relaţiile cu mass-media. „Legea cu privire la accesul la informaţie obligă autorităţile să ofere informaţia, fără a întreba motivul pentru care cetăţeanul solicită informaţia. Desigur există anumite rezerve în ceea ce ţine realizarea acestor prevederi”, menţionează Sergiu Tatarov. Potrivit viceministrului, acestea se datorează, în principal, nivelului de cultură administrativă a funcţionarului public.
La 28 septembrie în circa 65 de ţări este marcată Ziua internaţională a dreptului de a şti.
-
vasile spinei despre necesitatea informarii cetatenilor.mp3
- 0