În Chișinău, câinii nu vor mai fi ridicați din stradă pentru a fi duși la Centrul de sterilizare, până la aprobarea unui regulament de funcționare a instituției. La o asemenea înțelegere s-a ajuns, astăzi, în urma unei acțiuni a apărătorilor dreptului animalelor, care au acuzat că unii câini sunt maltratați și chiar omorâți. Primarul interimar, Ruslan Codreanu, spune că va propune regulamentul la următoarea ședință a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.
Mai mulți activiști pentru drepturile animalelor au protestat, astăzi, în fața Primăriei, acuzând că la Centrul de sterilizare câinii, chiar și cei sănătoși, sunt „omorâți și îngropați cu buldozerele”. Pentru că nu există o evidență transparentă a animalelor aduse, nu se poate verifica câți dintre câini sunt eliberați după sterilizare. Activiștii mai spun că la Centrul de sterilizare sunt condiții insalubre, iar unele animale ajung să moară de foame. Ei au propus ca responsabilitatea de prindere și îngrijire a câinilor să treacă de la angajații Regiei Autosalubritate la voluntari sau la specialiști care cunosc cum să interacționeze cu animalele.
Karl Luganov, președintele Asociației Obștești „Societatea Umană”, consideră că un regulament de funcționare a Centrului de sterilizare ar rezolva multe dintre problemele invocate. Pentru voluntari este important să aibă acces pe teritoriul Centrului, pentru a monitoriza starea de lucruri.
Eugeniu Axentiev, director al Regiei Autosalubritate, a susținut ideea voluntarilor ca responsabilitatea prinderii câinilor să revină unei clinicii veterinare. Dânsul a mai spus că este gata să permită zilnic unui grup de voluntari unic, de la ora 8.00 la 18.00, să monitorizeze activitatea Centrului de sterilizare.
Centrul de sterilizare a câinilor a fost deschis acum patru luni. Investiția municipalității este de circa 400 de mii de lei, surse alocate din bugetul municipal.