Aproape o pătrime dintre constatările emise de Consiliul pentru egalitate pentru anul trecut se referă la fapte de discriminare în câmpul muncii. În mare parte, este vorba despre refuzul de a modifica regimul de muncă în situație pandemică, hărțuirea în relațiile de muncă, nepromovarea în funcția publică, precum și concedierea arbitrară a persoanelor care au atins vârsta de pensionare. Constatările se conțin într-un raport prezentat Parlamentului, transmite IPN.
În 22% dintre cazuri a fost constată discriminare în acces la servicii și bunuri publice. În raport mai sunt enunțate cazuri în care a fost constatată discriminare din cauza originii etnice, a limbii vorbite, a orientării sexuale sau a religiei.
O analiză a cadrului legal privind nediscriminarea arată că cele mari probleme identificate țin de discriminarea îngrijitorilor persoanelor cu dizabilități severe privind modul de calculare a venitului mediu lunar asigurat la stabilirea pensiei. Se constată și o lipsă a asigurării acomodării rezonabile a necesităților tuturor persoanelor cu dizabilități care au calitate de participant la proces. Limitarea cercului de subiecți care pot beneficia de facilități fiscale și vamale la importul mijloacelor de transport destinate pentru deservirea persoanelor cu dizabilități este o altă problemă menționată.
În anul 2022, Consiliului pentru egalitate a recepționat 271 de plângeri. În comparație cu anul 2021, se atestă o reducere cu 13% a numărului de sesizări.