O parte din prevederile incluse în legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie, dar care a fost suspendată de Curtea Constituțională, au fost adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, care a menționat că hotărârea vine în condițiile în care „nu există certitudinea ce se va întâmpla cu această lege, iar examinarea în fond a sesizărilor cu privire la lege urmează să aibă loc abia luni”, transmite IPN.
Comisia a decis stabilirea nivelului minim a ajutorului de șomaj în mărime de 2775 de lei, așa cum prevedea și legea suspendată de Curte. Ajutorul în cauză va fi acordat tuturor persoanelor cu stat de șomer, indiferent dacă anterior au cotizat sau nu. Comisia a decis și majorarea venitului minim garantat, la stabilirea ajutorului social, de la 1107 până la 1300 de lei.
Alte măsuri vizează subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de achitarea salariilor, dar și scutirea de plata patentei pentru titularii care nu pot activa din cauza restricțiilor impuse de situația epidemiologică. Până pe 25 iulie se amână termenul de achitare a taxelor locale de către agenții economici care și-au sistat activitatea ca urmare a deciziei Comisiei. Premierul Ion Chicu a menționat că toate aceste măsuri sunt valabile doar pe durata stării de urgență.
Ion Chicu a mai spus că „abordarea legală nu a permis introducerea în dispoziție diminuarea cotei TVA pentru HoReCA de la 20% la 15%”. Și aceasta pentru că efectul acestei acțiuni depășește termenul stării de urgență.
Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe cu privire la controlul constituționalității Legii luni, 13 aprilie.